Dostupni linkovi

Odloženo suđenje za zločine u Zvorniku


Suđenje Darku Jankoviću zvanom Pufta i još dvojici pripadnika paravojnih formacija optuženih za ratne zločine u Zvorniku, u BiH, 1992. godine, odloženo je danas, jer su okrivljeni tražili dodatno vreme za upoznavanje sa optužnicom i pripremu odbrane.

Postupak protiv Jankovića, koji se tereti za ratne zločine u Domu kulture Čelopek i na lokalitetima Ekonomija i Ciglana, pripojena je predmetu Zvornik 3, koji se vodi protiv nekadašnjih pripadnika jedinice "Pivarski" Saše Ćilerdžića i Gorana Savića.

Odbrana je zatražila odlaganje ročišta, navodeći da je Jankoviću optužnica uručena danas i da je zbog težine optužbi i visine zaprećene kazne potrebno dodatno vreme za upoznavanje sa navodima tužilaštva.

Sud je uvažio zahtev odbrane i suđenje je odloženo za 21. i 22. oktobar.

Janković je optužen da je tokom maja i juna 1992. godine ubio najmanje 13 muslimanskih civila, psihički i fizički ih mučio, telesno povređivao, zlostavljao i postupao nečovečno prema njima.

Protiv Ćilerdžića i Savića optužnica je podignuta marta 2008. godine, a u septembru iste godine je počelo suđenje pred tadašnjim Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Za zločine u Zvorniku vodi se i razdvojeni postupak protiv bivšeg predsednika takozvane privremena vlade Zvornika Branka Grujića i komandanta Kriznog štaba TO Zvornika Branka Popovića za deportaciju muslimanskog stanovništva i nesprečavanje zločina koje su počinili pripadnici paravojnih formacija.
XS
SM
MD
LG