Dostupni linkovi

Tadić: Srbija nije odustala od Kosova


Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je notorna neistina da je Srbija odustala od Kosova, nakon usvajanja zajedničke rezolucije sa EU u Generalnooj skupštini UN.

Tadić je rekao da je kosovski problem veoma težak i da je Srbija i sada, poslije Generalne skupštine UN, u teškoj situaciji, ali je poručio da će država naći izlaz iz ove situacije i da nema mjesta kako trijumfalizmu, tako ni defetizmu i obmanama.

On je dodao da dogovor Srbije sa EU o rezolucijo o Kosovu, koja je jednoglasno usvojena u Generalnoj skupštini UN, otvara mogućnost dijaloga i čuva pravo Srbije da mirnim i diplomatskim sredstvima brani vlastiti integritet i legitimne interese na Kosmetu, poštujući pri tome i legitimna prava albanskog naroda.

"To je najznačajnije ostvarenje naših zajedničkih napora sa EU koja nastavlja integraciju Srbije", rekao je Tadić, navodeći da i sada, isto kao kada je Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ima onih koji zbog svoje političke dobiti govore notornu neistinu da je na ovaj način Srbija odustala od Kosova.

On je naveo da u vremenu najdublje ekonomske krize i promjena odnosa snaga u međunarodnoj politici, Srbija traži svoje mjesto u modernoj političkoj zajednici EU i za najkompelksnije državno i istorijsko pitanje - problem Kosova.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nelegalnu nezavisnost Kosova i dodao da je ovaj problem moguće riješiti kroz dijalog i mirne pregovore, koji treba da dovedu do obostrano prihvatljivog rješenja.
XS
SM
MD
LG