Dostupni linkovi

MMF: Globalni ekonomski oporavak doveden u pitanje


Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u subotu da je globalni ekonomski oporavak doveden u pitanje, dok se mnoge vlade hrvaju s ogromnim dugovima a finansijski sektor je i dalje slab.

U informativnoj noti datoj zamjenicima ministara finansija Grupe 20, MMF kaže kako se očekuje da će, uprkos tome što je u prvoj polovici ove godine zabilježen jači ekonomski rast nego što se očekivalo, doći do usporavanja do kraja 2010. i tokom prvih šest mjeseci iduće godine.

MMF također upozorava da bi bogatije zemlje trebalo da izrade vjerodostojne planove za smanjivanje budžetskog deficita, čak i u klimi slaboga ekonomskog razvoja, prenio je BBC.

U noti MMF-a se također navode potencijalni faktori rizika koji bi dodatno mogli otežati situaciju, kao što je pogoršanje stanja na američkom tržištu nekretnina. To je upravo i bio okidač svjetske financijske krize i MMF upozorava da bi krediti mogli presušiti a zapljena imovine postati sve češća pojava.

Pored savjeta vladama da "rebalansiraju" svoje ekonomije, MMF poziva i rastuće ekonomije u Aziji da smanje izvoz i stimuliraju domaću potrošnju, dok onim bogatim savjetuje suprotno - povećati izvoz i smanjiti budžetski deficit.
XS
SM
MD
LG