Dostupni linkovi

Jelko Kacin oštro reagovao zbog napada na Fatu Orlović


Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin osudio je posljednji u nizu napada na Fatu Orlović i pozivao odgovorne da hitno obezbjede fizičku zaštitu za Fatu Orlović i nepovredivost njene imovine.

Kacin u saopštenju za javnost ističe da je poražavajuća činjenica da Fata Orlović prolazi kroz 11-godišnju mentalnu i fizičku torturu. Dodaje da je neprihvatljivo da se lokalni policajci u općini Bratunac obračunavaju s jednim povratnikom naočigled čitave bh., evropske i svjetske javnosti.

"Očekujem da će se brzom reakcijom nadležnih napokon okončati ova skandalozna situacija u kojoj jedan aktivan policijac dugi niz godina maltretira jednu nedužnu Bošnjakinju na njenom sopstvenom imanju u Konjević-Polju. To vlasti u RS-u duguju ne samo Fati Orlović već i svim svojim građanima. Vladavina prava mora uvijek postojati za sve građane, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Za kršenje ljudskih prava nema mjesta u jednoj modernoj evropskoj državi koja stremi članstvu u EU", navodi se u saopćenju Jelka Kacina.
XS
SM
MD
LG