Dostupni linkovi

Umro glumac Rade Marković


Poznati srbijanski kazališni, filmski i televizijski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Općoj bolnici u Zaboku, objavilo je u subotu srbijansko Ministarstvo kulture u Beogradu.

Rade Marković bio je na odmoru u kući svoje druge supruge u Klanjcu kada mu je pozlilo. Umro je u petak na kardiološkom odjelu Opće bolnice u Zaboku.

Marković je rođen 14. oktobra 1921. godine u Beogradu, njegova bivša supruga Olivera Marković također je poznata glumica, a sin Goran je proslavljeni filmski redatelj.

Kao filmski glumac Marković je debitirao 1948. godine ulogom u filmu "Besmrtna mladost" Vojislava Nanovića. Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova. Za sporednu ulogu u filmu "Šolaja" Vojislava Nanovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine. Među zapaženim su mu ulogama one u filmovima "Diverzanti" (1967.) i "Valter brani Sarajevo" (1972.) Hajrudina Krvavca, "Nacionalna klasa" (1979.) i "Variola vera" (1982.) Gorana Markovića.

Glumio je i u popularnim televizijskim serijama "Grlom u jagode" i "Otpisani". Režirao je i dva dokumentarna filma, te predavao glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Novom Sadu. U bivšoj Jugoslaviji bio je nagrađen je svim najznačajnijim stručnim nagradama. Posljednju filmsku ulogu ostvario je u filmu "Mi nismo anđeli 2" 2005. godine, a posljednji intervju dao je prije nekoliko dana zabočkom "Zagorskom listu".
XS
SM
MD
LG