Dostupni linkovi

Radnici Željezare Nikšić prijete zauzimanjem fabrike


Sindikat radnika Željezare u Nikšiću zaprijetio je da će "osvojiti" fabriku ako poslovodstvo istraje u namjeri da otpusti sve zaposlene.

To bi, kako je saopšteno, bio scenario sličan onome kako su se za ispunjenje svojih zahtjeva ranije izborili radnici Rudnika boksita u Nikšiću i Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP). Rudari su duže od mjesec dana držali pod "opsadom" upravnu zgradu Rudnika, a zaposleni KAP-a su na kratko, takođe, bili osvojili upravnu zgradu fabrike.

Uprava Željezare je krajem avgusta najavila da će otpustiti sa posla sve koji su trenutno zaposleni, uz otpremninu od 15.000 eura, a zatim, na posao primiti 750 radnika, od kojih bi 200 trebalo da budu novi zaposleni. Na spisku zaposlenih u Željezari trenutno je 1.400 radnika.

Većinski vlasnik Željezare je britansko-holandska kompanija "Montenegro spešliti stils", a 22 posto akcija u fabrici ima Vlada Crne Gore.

Željezara ne radi već godinu dana, a uprava je najavila da je završnoj fazi montiranje nove elektrolučne peći, što će, prema najavama, omogućiti nastavak proizvodnje ove jeseni.
XS
SM
MD
LG