Dostupni linkovi

Obilježena deveta godišnjica terorističkog napada na SAD


Obilježavanje godišnjice napada na SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
Direktan link


U Njujorku je održana ceremonija obilježavanje 9. godišnjice terorističkih napada na SAD u kojima poginulo 3.000 ljudi.

Potpredsjednik Joseph Biden i gradonačelnik New Yorka Michale Bloomberg započeli su ritualnu ceremoniju čitanja imena 2.752 osobe koje su izgubile život kada su dva aviona, koje su oteli teroristi, udarili u tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Jedan hor je izveo američki himnu na mjestu srušenih tornjeva, na kojem su nedavno počeli radovi na obnovi, nakon više godina kašnjenja i polemika.

Rodbina žrtava je nosila slike svojih poginulih rođaka.

Predsjednik Barack Obama je otišao u Pentagon, koji je također bio pogođen avionom što su ga oteli teroristi 11. septembra 2001.

Treća svečanost treba da se održi u Shanksvillu, u Pensilvaniji, gdje se četvrti avion srušio na jedno polje i zaokružio broj žrtava na 3.000.

Devet godina od napada teroristička prijetnja protiv SAD-a potpuno se promijenila i ne dolazi više iz Afganistana ili Pakistana, već unutar vlastitih granica od domaćih terorista, prema novom izvještaju američkih stručnjaka.

"Ključni pomak u posljednjih nekoliko godina sve je istaknutija uloga u planiranju i operacijama koje američki građani i stanovnici igraju u vodstvu Al-Qaide i povezanih grupa, te povećani broj Amerikanaca povezanih s tim grupama", ističe se u novom izvještaju Grupe za spremnost nacionalne sigurnosti, pri Centru za dvostranačku politiku, nasljednici Komisije za 11. septembar.

Izvještaj na 42 stranice zasniva se na razgovorima sa širokim spektrom visokih američkih protutivterorističkih zvaničnika na saveznom i lokalnom nivou, te istraživanju stručnjaka za terorizam Petera Bergena i Brucea Hoffmana.

Među onim što se ističe u izvještaju je uvjerenje autora da su sve pretpostavke oko tzv. prljavih bombi (s nuklearnim materijalom), hemijskom oružju i napadima s masovnim žrtvama, promašene. Al-Qaeda, kako tvrde, više nema mogućnosti za pokretanje velikih operacija poput one 11. septembra, u kojoj je ubijeno 3.000 ljudi. Umjesto toga, ona se zadovoljava s napadima u kojima su desetine ili stotine ubijenih.

Zavjera za bombaški napad u podzemnoj željeznici New Yorka iz 2009., opisana kao najgora koja je organizovana protiv SAD-a od 11. septembra, rezultirala bi s desetinama mrtvih da je Najibullah Zazi uspio u miješanju hemikalija i unosu bombe u metro.

Da je uspio bombaški napad na let 253 kompanije Nothwest za Chicago prošlog Božića, moglo je biti stotine ubijenih. Iz tih operacija treba uočiti što Al-Qaeda sada smatra uobičajenim napadom, kaže se u izvještaju.

Autori izvještaja vjeruju da "Al-Qaidi nedostaje sposobnosti za pokretanje napada dovoljno smrtonosnih da potpuno preorjentišu vanjsku politiku zemlje, što je napad od 11. septembra učinio".

Kao da dio razloga za smanjene sposobnosti Al-Qaede ističe se da je njezino vodstvo pod opsadom, jer su napadi američkih bespilotnih letjelica u pograničnom području Pakistana i Afganistana natjerali Osamu bin Ladena i njegovog zamjenika Aymana al-Zawahirija u podzemlje.

Osama bin Laden ostaje prioritet

Predsjednik SAD Barack Obama uoči obilježavanja devete godišnjice napada na SAD izjavio je da je lider Al Qaede Osama bin Laden pobjegao "u duboku ilegalu" zbog američkih pritisaka na tu terorističku mrežu.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, Obama je rekao da najbolji pripadnici obavještajnih i specijalnih službi te zemlje rade danonoćno pokušavajući da uhvate Bin Ladena.

Američki predsjednik kazao je da jedan od glavnih prioriteta SAD ostaje hapšenje ili ubijanje lidera Al Qaede, odgovornog za osmišljavanje terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Hapšenje Osame bin Ladena bilo bi izuzetno važno za sigurnost SAD, iako ne bi riješilo sve probleme, ukazao je Obama.

Američki predsjednik rekao je i da je Al Qaeda "satjerana u ćošak", tako da je djelovanje te grupe veoma otežano.

Tragični bilans 11. septembra


Teroristički napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine.

Prema zvaničnom izvještaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al Qaede, mreže militantnih islamističkih organizacija, je otelo četiri američka aviona.

Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar (STC) na Manhattan-u u New York-u, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Žrtve se broje u hiljadama: 265 u četri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorških policajaca i 37 policajaca u Svjetskom trgovinskom centru, i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Najmanje 2.985 osoba je ukupno poginulo.

Više o terorizmu u svijetu i u regionu devet godina nakon napada na WTC možete, ukoliko vas zanima, pročitati u našoj temi sedmice I Balkan u zoni rizika od terorizma
XS
SM
MD
LG