Dostupni linkovi

EU zadovoljna suspenzijom kamenovanja IračankeEvropska unija pozdravila je odluku Irana da suspenduje presudu o kamenovanju Sakineh Mohammadi Ashtiani, ali i navela kako bi suspenzija sada trebala dovesti I do odbacivanja optužbi protiv nje.

"To je korak u pravom smjeru", rekao je portparol visoke predstavnice EU-a za spoljnu i beybjednosnu politiku Catarine Ashton agenciji DPA.

"Pozivamo iranske vlasti da ne nastavljaju s ovom aktivnošću", dodao je on podsjećajući da je Ashton već osudila kao "neprihvatljivu" presudu na smrt kamenovanjem protiv Ashtiani. Sakineh Mohamadi Ashtiani, 43-godišnja udovica, osuđena je 2006. za navodnu preljubu.

Ona je također bila optužena za navoidnu upletenost u ubistvo supruga. Predsjednik Evropskog parlamenta, prenosi Hina, Jerzy Buzek takođe je pozdravio iransku odluku kao "korak u pozitivnom smjeru" koji je Iran napravio na dan kada je parlament podržao rezoluciju u korist Ashtiani.

Evropski zastupnici su se takođe založili za Ebrahima Hamidija, 18-godišnjeg mladića osuđenog na smrt prije dvije godine pod optužbom za sodomiju za koju se u međuvremenu pokazalo kako počiva na lažnim navodima.
XS
SM
MD
LG