Dostupni linkovi

EU uskladila stavove o Rezoluciji


Članice Evropske unije su načelno usvojile "odrednice" za usaglašavanje stavova sa Srbijom za predstojeću raspravu o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, rekli su zvaničnici u EU agenciji Beta.

U pitanju su usklađena stanovišta između zemalja Unije koje jesu i onih koje nisu priznale samoproglasenu nezavisnost u Prištini, i u tom dokumentu se ne spominju ni jednostrano otcepljenje Kosova, niti pregovori o svim otvorenim pitanjima, što je dosad tražila Srbija.

Izvori u Uniji rekli da je osnova za dogovor sa Srbijom saopštenje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton od 22. jula, u kojem se nude "dobre usluge" EU za pregovore Beograda i Prištine o pitanjima od praktičnog interesa, a u cilju okretanja budućnosti i jačanja evropske perspektive i Srbije i Kosova.

Te "odrednice, smernice" sutra uveče u Briselu srpskom predsedniku Borisu Tadiću izneće visoka predstavnica za spoljnu politiku s ciljem da se njima dopune ili sačine "usaglašeni" stavovi EU i Srbije za razmatranje pitanja Kosova na Generalnoj skupštini svetske organizacije.

Članice Unije koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova su, uz "smernice", stavile do znanja da sadržina tog dokumenta ni u čemu ne dovodi u pitanje njihovo stanovište da je Kosovo nezavisna država.

Odrednice EU, koje predstavljaju kompromis gledišta unutar EU o Kosovu, sutra još zvanično treba da potvrdi Političko-bezbednosni komitet evropske dvadesetsedmorke, navodi Beta.
XS
SM
MD
LG