Dostupni linkovi

Dodik najbogatiji političar u BIH


Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najbogatiji je političar u Bosni i Hercegovini, a predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić i predsednik HDZ BiH Dragan Čović su među najsiromašnijima, proizlazi iz imovinskih kartica koje su svi kandidati na predstojećim oktobarskim izborima u BiH morali da dostavie Središnjem izbornom poverenstvu BiH (SIP).

Kako prenose mediji u BiH, prema imovinskoj kartici Milorada Dodika, koji se ovoga puta kandiduje za predsednika RS-a, on je tokom 2009. godine zaradio ukupno 122 hiljade eura. Od toga je 30 hiljada premijerske plate, čak 50 hiljada od iznajmljivanja stanova u Beogradu, a 40 hiljada od poljoprivrede.

U dugom popisu svoje imovine, Dodik je naveo kuće u BiH i Srbiji, dva stana u Beogradu i automobil vredan 50 hiljada eura. Celokupnu imovinu Dodik je procenio na milion i 450 hiljada eura.

Čelnik HDZ BiH Čović prijavio je kako je u 2009. godini od plate zaradio tek nešto više od 7000 eura. Vlasnik je kuće vredne 250 tisuća eura, a sa suprugom ima suvlasništvo nad stanom te automobil vredan 50 hiljada eura.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić zaradio je od predsedničke plate nešto više od 30 hiljada eura, ima skromni stan vredan isto toliko, ali i više od 60 hiljada eura kredita.

Sličnu zaradu kao i Komšić ostvario je predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, koji je naveo da od nekretnina poseduje stan od 48 kvadrata metara dok njegova sestra koristi zajedničku kuću površine 181 kvadrata.
XS
SM
MD
LG