Dostupni linkovi

Počelo susret Netanjahu - Abas



Izraelski i palestinski lideri počeli su danas prve direktne razgovore u poslednjih 20 mjeseci, sa rokom od godinu dana za postizanje sporazuma o osnivanju palestinske države koja bi živela u miru sa Izraelom.

Poslije jučerašnjih ceremonijalnih susreta u Beloj kuci, američki državni sekretar Hilari Klinton sela je za sto sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

"Želim da vam svima zahvalim što ste nam se danas pridružili kako bismo ponovo pokrenuli pregovore. Odluka da se sedne za ovaj sto nije bila laka. Shvatamo sumnju i skepticizam koje osecaju mnogi koji su se rodili u godinama sukoba i frustriranih nada", rekla je Klintonova.

Ona je osudila ubistva četvoro izraelskih civila nedaleko od Hebrona pre dva dana kao "tragičan akt terorizma" koji služi kao podsetnik na "ljudsku cenu ovog sukoba".

Izraelski premijer Netanjahu je izjavio da razgovori neće biti laki. “Istinski i trajni mir može da se ostvari samo uzajamnim I bolnim ustupcima obe strane”.

Abas je pozvao Netanjahua da prekine izraelsko naseljavanjepalestinskih teritorija i da obustavi potpuno blokadu pojasa Gaze.

Dva lidera su se posle uvodnih recci sa osmehom rukovala.


Netanjahu i Abas će u zgradi Stejt departmenta razgovarati o kljućnim pitanjima koja se rešavaju vec decenijama - izraelskoj bezbednosti, granicama palestinske države, pravu palestinskih izbeglica na povratak i sudbini Jerusalima, kojeg obe strane žele za svoj glavni grad.

Analitičari očekuju da će dve strane prvo razmotriti pitanja bezbednosti i granica, a da će osetljivo pitanje Jerusalima ostaviti za kasnije.

Militantna palestinska grupacija Hamas saopštila je da će nastaviti napade na Izrael i odbacila kao neprihvatljive mirovne razgovore izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i predsednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, koji danas počinju u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG