Dostupni linkovi

U Slovačkoj dan žalosti za žrtve masovnog ubice



U Slovačkoj je u četvrtak dan žalosti za žrtve masovnog ubice koji je u ponedeljak ubio jednu šestočlanu romsku porodicu u Bratislavi, zatim pucajući na ulici ubio jednu ženu na balkonu i ranio 15 ljudi, da bi i sebi na kraju prostrelio glavu.

Neki Slovaci se bune, većinom anonimno postavljajući komentare na internetu, zbog toga što je proglašen dan žalosti "samo" zato što je pobijena romska porodica sa kojom su se svađale komšije u zgradi.

Dnevnik SME je one koji brane 48-godišnjeg čudaka, ali prema tvrdnjama policije neagresivnog samotnjaka, pasioniranog amaterskog strelca Lubomira Hermana, upozorio da su samo muškarci u porodici Putikovih bili Romi, dok su ubijene žene bile Slovakinje, a od dvojice ubijenih muškaraca jedan je bio 12-godišnji dečak.

Parlament Roma Slovačke upozorio je da taj jezivi zločin i reakcije dela Slovaka potvrđuju da država ne obraća dovoljno pažnje na ekstremističke grupe i pojedince, koje Rome prikazuju kao jedini uzrok ekonomskih i socijalnih problema u slovačkom društvu.
XS
SM
MD
LG