Dostupni linkovi

Hipo afera: Austrijski parlamentarni istražioci dolaze i u BiH


Predsjednik Specijalne istražne komisije koruškog parlamenta za aferu Hipo grupe Rolf Holub izjavio je da će krajem septembra, najvjerovatnije, posjetiti i BiH kako bi prikupio sve podatke relevantne za istragu.

"Trenutno obilazimo sve zemlje regiona i velika je mogućnost da prije oktobarskih izbora posjetim i BiH kako bih prikupio podatke za istragu", rekao je Holub za banjalučke "Nezavisne novine" poslije posjete Zagrebu.

Holub je u Zagrebu hrvatskim medijima rekao da postoji mogućnost da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader upravo zbog poslova sa Hipo Alpe Adria grupom napustio ovu funkciju.

Sanadera su austrijske vlasti dovele u vezu sa bivšim šefom ove banke Volfgangom Kutlererom, koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog ove afere.

Holub je ranije rekao da istražuju poslovanje Hipo Alpe Adria grupe i u BiH, navodeći da je u "BiH trenutno kritično oko 100 miliona eura, a uglavnom je riječ o kreditima koji su dijeljeni bez dovoljnih osiguranja".

Istraga protiv bivšeg rukovodstva ove banke zbog odobravanja rizičnih kredita fokusirana je na četiri ključne oblasti, a prva se odnosi na kredite sa nedovoljnim osiguranjem koji su uglavnom završavali na Balkanu, a dobijali su ih ljudi bliski tadašnjim političkim strukturama.
XS
SM
MD
LG