Dostupni linkovi

Srbija: U sredu ističe rok da se prijave sve funkcije


Funkcionerima zatečenim na više funkcija 1. januara 2010. godine sutra ističe rok da obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije koje funkcije i poslove obavljaju.

Agencija će, prema izmenama zakona usvojenim 28. jula, potom razmatrati da li postoji sukob interesa i, ako postoji, odrediti funkcioneru rok ne duži od 30 dana da prestane da obavlja nespojive funkcije.

Rok do 1. septembra propisan je novom prelaznom odredbom koja je zamenila prelaznu odredbu čiju je primenu obustavio Ustavni sud Srbije, a koja je predviđala da do 1. aprila funkcioneri treba da izaberu jednu funkciju a potom traže saglasnost da obavljaju eventualnu drugu funkciju ili funkcije.

Vladajuća većina usvojila je, međutim, amandman po kome se omogućava da svi funkcioneri koji su 1. januara 2010. bili na funkcijama odbornika, pokrajinskog ili republičkog poslanika, do kraja mandata ostanu na toj i bilo kojoj drugoj funkciji.

Od postupanja Agencije "izuzimaju se funkcioneri koji uz jednu javnu funkciju, obavljaju i drugu na koju su izabrani neposredno od građana, kao i funkciju koju su zakonom i drugim propisom obavezni da vrše".
XS
SM
MD
LG