Dostupni linkovi

Istraga o Hypo banci mogla bi trajati godinama


Sjedište Hypo Alpe Adria Grupe u Podgorici - ilustrativna fotografija
Sjedište Hypo Alpe Adria Grupe u Podgorici - ilustrativna fotografija
Istraga o sumnjivom poslovanju, pranju novca i podmićivanju političara, u aferi austrijske Hypo Alpe Adria Banke, intenzivira se ne samo u Austriji i Njemačkoj nego i u Hrvatskoj Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, a odnedavno i Bosni i Hercegovini.

Nakon spekulacija kako se bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, zbog afere Hypo Alpe Adria Banke, sklonio u Sjedinjene Države, on se, nakon mjesec dana, pojavio u ponedjeljak na Europskom forumu u Austriji, u tirolskom selu Alpbach i ponovio kako je u Americi bio s obitelji na odmoru. Na Forumu je održao predavanje na temu Daytona i BiH, ali brojne hrvatske novinare puno je više zanimalo boji li se Sanader istrage o sumnjivom poslovanju austrijske Hypo Alpe Adria Banke, na što im je on samo odgovorio 'psi laju karavane prolaze'.

Isti dan u Zagrebu, predsjednik istražnog povjerenstva koruškog Parlamenta Rolf Holub, u intrevju za Index.hr ističe kako je Sanader svakako 'broj jedan', kada se govori o političarima u Hrvatskoj vezano uz Hypo banku jer je bio na takvoj političkoj razini i trebalo bi istražiti zašto je napustio posao premijera.

„Moguće da je to učinio upravo zbog poslova s Hypo bankom“, kazao Indexovom novinaru Ilku Ćimiću, austrijski parlamentarac.

Ćimić za Radio Slobodna Europa prenosi još neke detalje iz razgovora i podsjeća da se Holub u ponedjeljak u Zagrebu sastao i s Državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim.
I austrijski interes je bio širenje Hypo banke na prostore Hrvatske, jer je na taj način uništeno najmanje 20-tak hrvatskih poduzeća, čime je, uz podmićivanja i potporu domaćih političara, otvoren prostor za ulazak austrijskih trgovinskih lanaca u Hrvatsku, kaže Dragutin Lesar.

„Najzanimljivije je što smo mogli čuti od austrijskih istražitelja je to da su oni u biti očekivali od hrvatske strane da će im ponuditi svoju pomoć da se rasvijetli cijeli ovaj slučaj Hypo banke, a dogodilo se, po njima, nešto dosta čudno, a to je da je hrvatska strana u stvari pitala austrijsku stranu da Austrijanaci njima pomognu u rasvjetljavanju cijelog slučaja,“ kaže on.

Koruški istražitelj je priznao da je cijeli slučaj Hypo banke puno veći nego što je očekivao, o tome gdje je završilo 10 milijardi eura iz te banke, istraga bi mogla trajati i nekoliko godina i nije siguran, kaže Ćimić, hoće li se do kraja raspetljati sve te političko-bankarske mreže.

„Da, oni su spomenuli, također, BiH i Srbiju jer istražuju sve sumnjive kreditne plasmane koji su išli prema Balkanu, a obično, kada se radi o tako sumnjivim kreditnim plasmanima, uvijek je riječ o sprezi između politike i financija,“
navodi on.

Klima loša po Sanadera

Hrvatski mediji prenose kako je Sanader, u ponedjeljak, izbjegavao odgovoriti na pitanje hoće li se odazvati hrvatskom pravosuđu ako ga pozove zbog afere Hypo. Ta je banka, prema medijskim napisima, financirala svojevremeno i izborne kampanje vladajućeg HDZ-a, a samog premijera se sumnjiči za uzimanje provizije od 800 tisuća maraka provizije jer je, navodno, posredovao u odobravanju kredita kontroverznom hrvatskom tajkunu Miroslavu Kutli.

Izaslanstvo DORH-a na čelu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem sastalo se prije nekoliko dana u Klagenfurtu s predstavnicima austrijskog tužiteljstva vezano za slučaj Hypo Alpe Adria Banke.
Ivo Sanader

Sanaderov komentar 'psi laju karavane prolaze' novinar Nacionala Berislav Jelinić ne tumači Sanaderovim osjećajem sigurnosti, već prijezirnim ponašanjem prema hrvatskoj javnosti i novinarima koje, kaže Jelinić, bivši premijer već više puta izrazio.

„Teško je u ovom trenutku predvidjeti kakva će biti Sanaderova sudbina, vezana uz brojne afere s kojima ga se počinje povezivati, ne samo u Hrvatskoj, već i Austriji, međutim, činjenica je da ga se sve intenzivnije počinje povezivati s raznim sumnjivim aktivnostima. Dakle, to je po meni, jedan novi moment i mislim da se ta dinamika može i dodatno pojačati. Međutim, zaključuje Nacionalov novinar, nikoga ne treba osuđivati prije provedenih postupaka, ali da je klima po Sanadera loša-loša je,“
rekao je Jelinić.

Dragutin Lesar, saborski zastupnik Hrvatskih laburista – stranke rada, ne vjeruje puno u uspjeh istrage o pranju novca i sumnjivim transakcijama u aferi Hypo, jer su, kaže, interesi puno širi i prelaze granice Hrvatske, o čemu je Lesar prije nekoliko mjeseci razgovarao i s parlamentarcima njemačkog Bindestaga.

„Njemačkim sam parlamentarcima naveo dva primjera korupcije koji su u Hrvatsku uvezeni iz zemalja, članica Europske unije, a zajedničko im je to što se u oba slučaja zna tko je mito davao, a ne zna se tko je mito primao, a vlasti tih zemalja odbijaju suradnju s hrvatskim pravosuđem i Parlamentom u cilju otkrivanja primatelja mita. Prvi takav slučaj sam naveo Hypo banku, a drugi je Deimler. Što mislite zašto je Deimler podmićivao hrvatske dužnosnike, pa zato jer je to bio gospodarski interes Njemačke! I austrijski interes je bio širenje Hypo banke na prostore Hrvatske, jer je na taj način uništeno najmanje 20-tak hrvatskih poduzeća, čime je, uz podmićivanja i potporu domaćih političara, otvoren prostor za ulazak austrijskih trgovinskih lanaca u Hrvatsku,“
zaključuje Lesar.
XS
SM
MD
LG