Dostupni linkovi

Dodik želi kontrolu glasanja poslanika u Parlamentu BiH


Narodna Skupština Republike Srpske
Narodna Skupština Republike Srpske
Premijer RS Milorad Dodik najavio je nedavno da će entitetska Vlada u skupštinsku proceduru uskoro uputiti zakon o delegaciji RS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Obrazlažući tu inicijativu, Dodik je podsjetio da Narodna skupština RS bira delegaciju iz reda srpskog naroda u Dom naroda državnog parlamenta i naglasio da je nemoguće da delegat u tom državnom tijelu odlučuje bez stava entitetskog parlamenta.

Povod za takav stav je činjenica da delegati Demokratske partije i Partije demokratskog progresa u Domu naroda nisu bojkotovali zakon o popisu stanovništva u BiH, kako je to uradio Savez nezavisnih socijaldemokrata.

Istovremeno, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da entitetski parlament sedmog septembra održi posebnu sjednicu na kojoj će utvrditi stav o zakonu o popisu stanovništva u BiH.

Predstavnici partija koje podržavaju zakon o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini smatraju da predsjednik Vlade RS donošenjem zakona o delegaciji u Domu naroda državnog parlamenta želi da propiše kako će se delegati iz RS ponašati i da utiče na odluke u Domu naroda, posebno kada je riječ o pitanju popisa.

Narodna skupština RS 7. septembra će zauzeti politički stav o zakonu o popisu u BiH, a s obzirom na većinu koju u entitetskom parlamentu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata - nije teško zaključiti da će podržati stavove te partije.

Milorad Dodik, Foto: Milorad Milojević
SNSD nije podržao državni zakon o popisu jer spornim smatra član 48, koji predviđa da se do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih u formiranju vlasti primjenjuju rezultati popisa o etničkoj strukturi iz 1991. godine. Zbog toga je donošenje zakona o delegaciji premijer RS Milorad Dodik nazvao jednom od kapitalnih političkih stvari koje treba da se urade prije izbora.

„Mislim da je ključno da donesemo zakon u kome će se propisati jasne obaveze delegacije, način na koji će ona zastupati stavove RS - jer ona ide tamo kao predstavnik nečega, nema izvorni kapacitet demokratski,“ rekao je Dodik.

A da bi javnost shvatila na šta predsjednik Vlade RS konkretno misli, Dodik je svoj stav ilustrovao primjerom delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda Slobodana Šarabe, inače potpredsjednika Demokratske partije.

„Nije Šaraba tamo dobio legitimitet na neposrednim izborima, nego je neko glasao u parlamentu da bi on tamo zastupao stavove parlamenta, a ne glumio neko nedonošče tamo i da misli da samo on je pametan tamo i da može da zavali RS u probleme,“ kaže Šaraba.

„Zavaljivanje Republike Srpske u probleme“, kako kaže predsjednik Vlade RS, njegovi oponenti gledaju iz sasvim drugačije perspektive.

Atak na Ustav BiH

Za prozvanog Šarabu nova Dodikova inicijativa sasvim je jasan pokušaj da se disciplinuju delegati iz RS.

„Gospodin Dodik, otvoreno rečeno, želi da poslanici i delegati prije nego što krenu u Parlamentarnu skupštinu svrate kod njega u Laktaše da im on kaže kako će oni glasati i da poslije toga mi odemo i uradimo ono što misli gospodin Dodik,“ kazao je Šaraba.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda Dodikovu inicijativu ocjenjuju kao direktan atak na Ustav BiH.

„Jer po Ustavu delegati u Domu naroda nisu delegati Skupštine RS nego srpskog naroda. Samo ih Skupština bira,“
kaže Delegat Hilmo Neimarlija.

Neimarlija, međutim, dodaje da Dodiku umnogome pomažu stranke koje pretenduju na glasove birača iz srpskog naroda jer nisu reagovale na njegove ranije napade na ustavni sistem BiH, kao ni na premijerovo svojatanje RS. „Zbog toga se Dodik“, kaže Neimarlija, „razmahao“.

„Da evo sad on spriječava donošenje zakona o popisu dajući za pravo sebi da preko Skupštine RS određuje kako će se ponašati delegati u Domu naroda,“ ocjenjuje on.
Ja nemam namjeru da poštujem stavove jednog čovjeka koji sebe identifikuje sa republikom, a to je Milorad Dodik, kao što iskreno mislim da je ovaj zakon prazna priča budući da je neprovodiv, kaže Mladen Ivanić.

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić ne misli tako.

„Ja nemam namjeru da poštujem stavove jednog čovjeka koji sebe identifikuje sa republikom, a to je Milorad Dodik, kao što iskreno mislim da je ovaj zakon prazna priča budući da je neprovodiv. Nemoguće je napraviti situaciju u kojoj će svaki put Narodna skupština razgovarati razgovarati o svemu o čemu razgovara Dom naroda,“ stav je Ivanića.

To zna i predsjednik Vlade RS, ali mu je svejedno i pravi tek predizbornu priču od toga - kaže Ivanić i zaključuje da je riječ o još jednom pokušaju SNSD-a da sve u RS stavi pod kontrolu, pa tako i delegaciju u Domu naroda.

Predsjedavajući Kluba Hrvata u tom tijelu Branko Zrno potvrđuje da delegate imenuju entitetski parlamenti, ali takođe pojašnjava da svaki zastupnik kada dobije mandat, taj mandat pripada njemu.

„Jasno je da je ovdje borba za nešto drugo, za jedan drugi tip odgovornosti zastupnika u Domu naroda,“ zaključuje Zrno.

Obrazlažući svoju inicijativu, Dodik je rekao da zakon ne podrazumijeva da će za svako pitanje na Domu naroda biti potrebna sjednica Narodne skupštine, već da će nadležni skupštinski odbori skupštine davati svoje mišljenje.

Ivanić kaže da ne namjerava poštovati stavove odbora jer oni, tvrdi, nisu adekvatni za ocjenu i ponašanje delegata u Domu naroda. U tom slučaju, kaže Ivanić, treba samo odrediti ko će iz odbora Narodne skupštine RS ići na sjednicu Doma naroda.

„Mislim da on nije svjestan da će time ozbiljno ugroziti Dejtonski sporazum jer bi se time onda ugrozila ravnopravnost oba doma, a to bi bilo jako loše i po RS, a rekao bih i po BiH,“ smatra Ivanić.

******
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
SNSD spriječio usvajanje zakona o popisu stanovništva u BiH
Konačno usaglašen tekst zakona o popisu stanovništva
XS
SM
MD
LG