Dostupni linkovi

Jadranka i Suzana


Jadranka Kosor, premijer Hrvatske foto:Midhat Poturović
Jadranka Kosor, premijer Hrvatske foto:Midhat Poturović

Jadranka i Suzana

Jednom davno, tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić nazvao je današnju premijerku Hrvatske – Suzanom. Ova, politički nekorektna, izjava trebala je naznačiti da je Jadranka Kosor tek ¨mali od kužine¨ bivšeg premijera te da će kratko trajati u stolici premijera.

Tako je Jadranka postala Suzana.

Jadranka Kosor je, nasuprot očekivanjima, dobro grabila. Obećala je reforme i program oporavka, nije spriječavala istrage za korupciju, zvaničnici su ¨padali¨ jedan za drugim, ona je gtovorila da "niko nije nedodirljiv" , potpisala je sporazum sa Slovenijom i nastavila pregovore o pristupu Evropskoj uniji, iskazivala je hrabrost svojim postupcima, jednom rječju - dobila je podršku gradjana.

Tako je Suzana postala Jadranka.

Ubrzo se, medjutim, pokazalo da od reformi nema ništa. Najnoviji rebalans budžeta Hrvatske je umjesto da reže administraciju, smanjuje troškove, donio nove kredite. Vlada danas tvrdi da je pokušala uspostaviti konsesus sa svima koji odlučuju u Hrvatskoj, da je predlagala oštre mjere ali nije naišla na podršku bilo kojeg dijela političke Hrvatske. Sindikati nisu htjeli priohvatati rezanje plaća, seljaci nisu htjeli odustajati od svojih nadoknada, državna uprava nije prihvaćala smanjivanje zaposlenih, opozicija je bila protiv, guverner se suprostavio porezima na banke.....

Ali, vlada ne može definirati svoju ulogu na nivou dogovora sa svima i voditi promjene samo ako se svi o promjenama slažu! Vlada je ta koja je odgovorna i obrazloženje da nema rezova ako se svi ne slažu je posve besmisleno. Ne postoji društvo ni država u kojoj se velike promjene dočekuju aplauzom svih. Postoje samo političari koji imaju snage da tim putem krenu i oni koji tu snagu nemaju, postopje uspješne i neuspješne promjene.

Nedavno sam u Hercegovini pričao sa jednim gradjevinarom koji je trljao ruke jer je dobio posao na autocesti prema Dubrovniku. Zarada je bila odlična ali me šokirala njegova rečenica da je dobio posao od četvrtog posrednika u lancu korupcije. Dakle, četvorica prije njega su zaradjivala, a da nisu ni lopatu u ruke uzeli. U jednom slovenačkom listu je napisano da je šteta od korupcije u Hrvatskoj veća od ukupne ratne štete!!

Vlada gubi povjerenje, odustajanje od reformi ide u korist ostajanja na vlastu, komentatori u Hrvatskoj pišu da je odustajanjem od reformi vlada dokazhala da joj je stranka važnija od države, bajka o hrabroj premijerki se pokazala tek – bajkom.

Jadranka je tako opet postala – Suzana.

XS
SM
MD
LG