Dostupni linkovi

Grčka: Budžetski deficit zbog isplate penzija preminulima


Grčka, koja se suočava sa velikim deficitom u budžetu, potrošila je na godišnjem nivou više miliona evra za isplatu penzija davno preminulim penzionerima, izjavio je zamjenik ministra rada Jorgos Kutrumanis.

Iz Ministarstva rada saopšteno je da trenutno isplaćuju penzije za oko 500 penzionera koji su stariji od 110 godina, ali da su nedavno otrili da neki od njih nisu među živima već nekoliko godina.

"Otkrili smo da je penzija isplaćena nekom penzioneru koji je preminuo 1999. godine. Utvrdili smo da postoje slučajevi i da rodbina preuzima penzije za članove porodice koji su preminuli prije sedam godina," rekao je Kutrumanis.

Prema njegovim riječima, u pojedinim slučajevima događalo se da su obaveze isplaćivane na bankovne račune, ali da novac nikada nije preuzet.

Vlasti sada pokušavaju da oforme penzionerski registar i upozoravaju da će se prevaranti suočiti sa krivičnim prijavama.

U kombinaciji sa naporima da se iskorijeni pojava lažnih zahtjeva za invalidske penzije Ministarstvo rada je izrazilo nadu da će umanjiti i - kako je Kutrumanis rekao - "raskalašnost i krađu" kojesu odnosile 80 do 100 miliona evra godišnje.
XS
SM
MD
LG