Dostupni linkovi

Sarkozi: Francuska nastavlja s deportacijom Roma


Policija u inspekciji ilegalnog romskog naselja u Francuskoj, fotografija od 19. avgusta 2010
Policija u inspekciji ilegalnog romskog naselja u Francuskoj, fotografija od 19. avgusta 2010
Francuski predsednik Nikolas Sarkozi izjavio je na prvom sastanku vlade nakon letnje pauze da će nastaviti sa kontroverznim deportacijama Roma.

Sarkozi je istakao da su nelegalna romska naselja izvor kriminala, prostitucije, trafikinga i iskorišćavanja dece.

Prema rečima ministra za imigraciju Erika Besona, Sarkozi je na sastanku naglasio da "im ne odvraćaju pažnju beskorisne kontroverze".

Više stotina Roma deportovano je u Rumuniju i Bugarsku, dok je uništeno više od stotinu nelegalnih naselja.

Ova operacija naišla je na oštre kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava i Sarkozijevih političkih protivnika, koji ga optužuju da pitanje Roma koristi kako bi vratio poljuljanu podršku javnosti.

Poštovanje prava

Proterivanje Roma iz Francuske osudila je i EU. Poverenica za pravosuđe i osnovna prava Viviane Reding izjavila je da ovakva odluka Francuske stvara "izvesnu zabrinutost " Evropske komisije.

"Pratila sam s velikom pažnjom i zabrinutošću razvoj događaja u Francuskoj poslednjih dana", izjavila je Reding u saopštenju.

"S jedne strane, priznajem da je odgovornost država članica Evropske unije da osiguraju javni red i sigurnost njenih građana na njihovoj državnoj teritoriji", rekla je ona, ali potom je dodala:

”S druge strane, očekujem da sve države članice poštuju pravila koja nalaže EU o slobodnom kretanju, nediskriminaciji i zajedničkim vrednostima, naročito poštovanje osnovnih prava, podrazumijevajući prava osoba koje pripadaju manjinama."

Evropska komisija najavila je da će tokom iduće nedelje objaviti izveštaj o svemu, a Rumunija je nešto ranije postavila pitanje da li su deportacije u skladu sa evropskim zakonom.

Francuska, koja je tokom protekle godine proterala 10. 000 Roma, saopštila je da deluje u skladu sa zakonom EU, jer je vratila ljude koji su u toj zemlji bili duže od tri meseca bez zaposlenja, te da je većina repatrijacija na dobrovoljnoj osnovi.

****
Mogao bi vas interesovati i tekst
Francuski predsednik na udaru kritika
XS
SM
MD
LG