Dostupni linkovi

Sarajevo uskoro dobija prestižno porodilište


Porodilište "Jezero" u Sarajevu, 23. avgust 2010.
Porodilište "Jezero" u Sarajevu, 23. avgust 2010.
Glavni grad BiH trebao bi do kraja godine dobiti jednu od najprestižnijih klinika za ginekologiju i akušerstvo. Radi se o obnovljenom, prije rata vrlo modernom sarajevskom porodilištu "Zehra Muidović“ na Jezeru, za čiju sanaciju je utrošeno skoro 30 miliona KM.

Prije 19 mjeseci Senka Kurt rodila je sina na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Koševo koja je smještena u trošnoj zgradi bivše Očne klinike.

Kako kaže, trenutno porodilište je bruka za glavni grad bilo koje zemlje, te otvaranje porodilišta na Jezeru, za Senku ima ogroman značaj:

„Značilo bi, prije svega, da djecu počinjemo rađati u normalnim, ljudskim uvjetima iz 21. stoljeća. Značilo bi konačno da se vraćamo odakle smo i počeli - nekako je sva priča počela na Jezeru, pa se treba tamo i vratiti. I značilo bi da treba educuirati nove generacije majki da porodilište nije zgrada koja je muzej iz kojeg se ulazi, izlazi i donose bakterije. I, naravno, uz sve to - educirati i ljekarsko osoblje,“ priča ona.

Petodnevni boravak u porodilištu na Koševu Senka nikada neće zaboraviti.

„Moram reći da je to pet ili šest najtužnijih dana u mom životu. Naravno, sreća zbog rođenja djeteta, a s druge strane tuga da u 21. stoljeću u glavnom gradu jedne države porađam se u porodilištu u najnemogućijim uvjetima. Žene koje su gore kažu da su to uvjeti iz nekih prošlih stoljeća,“
kaže Senka.

Porodilište "Jezero" u Sarajevu, soba za pacijente, 23. avgust 2010.
Međutim, izgleda da je mukama porodilja došao kraj, jer buduće porodilište opremljeno je sa sofisticiranom opremom koja predstavlja sami vrh tehničkih dostignuća. Klinika će raspolagati sa 120 kreveta, uključujući pet porođajnih i četiri operacione sale, naglašava minister zdravstva Kantona Sarajevo, prim. dr. Mustafa Cuplov.

„S ponosom ističem da ovo što će imati Sarajevo nema na ovim prostorima sigurno. Naravno, ima i izuzetno stručan kadar i smatram da će ovo biti jedan referalni centar na koji će se moći ugledati svi koji se bave ovom oblašću i da ćemo mi biti standard za ovaj prostor i za ovaj posao,“
rekao je on.

Direktorica Ginekološko-akušerske klinike, profesorica Sebija Izetbegović ističe kako će stavljanje u funkciju novih prostorija, ali i opreme umnogome olakšati rad osoblja, te osigurati bolje uslove za boravak pacijentica.

„Generalno, mi smo izvanredno dobro radili posao i u onim uslovima. Pretpostavljam da će to sad biti vrlo lagano u ovakvim uslovima. Tu je sve ono što će veoma olakšati rad ginekolozima i akušerima na Ginekološko-akušerskoj klinici i, naravno, medicinskim sestrama, a veoma će uljepšati trenutke boravka na klinici pacijenticama,“
smatra Izetbegović.

Bolji uslovi za porodilje i bebe

S obzirom da će Klinika za ginekologiju i akušerstvo biti izmještena iz kruga Kliničkog centra na Koševu, pitali smo profesoricu Izetbegović koliko će im to predstavljati problem u suradnji sa srodnim klinikama.

„I ranije je ovdje bila porođajno-akušerska klinika i nije to ništa što se ne može prevazići. To jeste na neki način tehnički malo otežavajuće, ali generalno, mi to prevazilazimo bez problema. Tako smo i do sada radili,“
kaže ona.

Operaciona sala u porodilištu "Jezero", 23. avgust 2010.
Iako je počela prije šest godina, obnova sarajevskog porodilišta još uvijek nije u potpunosti završena. Generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Faris Gavrankapetanović ističe kako je finansijska strana obnove u potpunosti zatvorena, te da problem predstavljaju tenderi.

„Imamo žalbu na četiri manja lota i tu proceduru upravo završavamo. Inače, što se tiče opreme, ona je ranije završena i vidjeli ste već sale koje su pozicionirane,“ navodi Gavrankapetanović.

Prije nekoliko mjeseci Domestos, vodeća robna marka u segmentu sredstava za higijenu doma, pokrenula je društveno odgovornu kampanju pod nazivom „Vaš glas za ljepše porodilište“.

Glasnogovornica kampanje Dalal Midhat Talakić kaže kako je jedini cilj učiniti prve zajedničke dane novorođenih beba i njihovih mama još ljepšima i ugodnijima.

„Za ovako veliki grad potrebno je jedno veliko porodilište koje će imati izvaredne uslove kako za majke, tako i za bebe, a pogotovo higijenske uslove. Cilj ove akcije jeste da se podigne svijest naših građana i ljudi koji mogu učiniti nešto, dakle političara i ostalih, da se skrene pažnja na majke i bebe, ustvari na uslove u kojima naše bebe dolaze na svijet,“ objašnjava Talakić.

Podsjećanja radi, po završetku rata predstavnici vlasti u sarajevskom Kantonu imali su namjeru pretvoriti porodilište u hotel. Pritisak javnosti nije dozvolio da se glavnom gradu oduzme još jedan u nizu objekata.

Obnova u ratu uništenog porodilišta počela je 2004. godine, međutim, izrevoltirani što se sanacija sporo odvija, građani su 2008. godine pokrenuli on line peticiju sa zahtjevom za hitni završetak obnove porodilišta, koja je još uvijek u toku. I do konačnog preseljenja, pitali smo Sarajke šta očekuju od porodilišta u novom ruhu:

„Sve novo, obnovljeno. Mladost je tu, sestre, doktori. Drago mi je, stvarno mi je drago.“
„Ja sam za to radi boljih uslova za rad.“
„Svi uvjeti u nečemu što je novo, u nečemu što je modernizovano - da pružamo bolje uslove i za porodilje i za bebe.“

(Video iz arhive: Gdje to slijeću rode - 01.04.2009)
Gdje to slijeću rode
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00


XS
SM
MD
LG