Dostupni linkovi

Stepenik bliže za BiH do vizne liberalizacije


Bh. pasoš, foto: Midhat Poturović
Bh. pasoš, foto: Midhat Poturović
Usvajanjem Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Vijeće ministara prekoračilo je još jednu stepenicu na polju ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju. Iako je usvajanje stiglo tek nakon upozoravajućeg pisma međunarodnih zvaničnika to neće imati većeg uticaja na odluku institucija EU. Od preostalih uslova čeka se još produženje mandata v.d direktora Antikorupcione agencije BiH.

Nekoliko dana prije roka koji je Vijeće ministara BiH dobilo od EU, usvojen je Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Direkcije. Njime je ispunjen i posljednji dodatni uslov koji je EU postavila pred Ministarstvo sigurnosti, kaže resorni ministar Sadik Ahmetović.

„Mi u ovom momentu imamo Pravilnik kojim omogućavamo popunu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i njeno stavljanje u funkciju u skladu sa zakonom koji regulira ovu oblast. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u svom kapacitetu koordinira policijske agencije na nivou države. Ono što jeste nedostatak jeste što u zakonu ne stoji striktno da koordinira sve policijske agencije, ali, nadajmo se da je ovo jedan
Sadik Ahmetović
početak uspostave koordinacije svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Pravilnikom smo završili posljednji, dodatni uslov za liberalizaciju viznog režima kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti. Sada se zasigurno možemo nadati da će ovaj posljednji izvještaj eksperata Evropske unije biti pozitivan i da će takav otići Evropskoj komisiji“
, kaže Ahmetović.

Agencija bi trebala uskoro biti popunjena sa oko 1270 kadrova i to iz Agencije za istrage i zaštitu BiH, a u njenu nadležnost prelazi i Interpol, kaže direktor Direkcije Himzo Selimović i dodaje:

„Ovo je stvaranje neophodnih preduslova u kadrovskom smislu da se u doglednom vremenu preuzmu jedinice koje prelaze u sastav Direkcije – to je jedinica za osiguranje ličnosti i objekata iz Državne agencije za istrage i zaštitu i jedinice Interpola iz Ministarstva sigurnosti.“

Delegacija EK u BiH, šef policijske misije EU i visoki predstavnik u BiH, pozdravili su usvajanje Pravilnika nakon što su prethodno uputili upozorenje kako će, ukoliko on ne bude usvojen, vizna liberalizacija doći u pitanje. No, još ima stvari koje treba završiti prije konačne odluke, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

„Imamo još tri-četiri nedelje vremena do početka septembra da se riješe sve stvari koje su otvorene i da bi građani BiH – koji su to zaslužili - konačno dobili bezvizni režim“, kaže Incko.

Moglo je i bez političkih poigravanja

Bosni i Hercegovini je, naime, preostalo i da produži mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH do imenovanja novog. Konkursna procedura je završena i 23. augusta sastaće se kolegij Doma naroda kako bi uvrstio produženje mandata na dnevni red. Prema najavama, mandat će biti produžen.

S obzirom da usvajanje Pravilnika nije politička već tehnička stvar, pitanje je da li je Vijeće ministara moglo uraditi posao i prije upozorenja. Ministar Ahmetović kaže kako upozorenje nije bilo neophodno, ali i da se sve moglo završiti ranije i bez političkih poigravanja:

„To smo imali prije mjesec dana na Vijeću ministara. Mogli smo donijeti i tada odluku jer sve ove promjene koje su napravljene u međuvremenu nisu suštinske već više tehničke prirode. Mislim da ništa ne bismo promijenili da smo to usvojili i prije mjesec dana. Nažalost, pokazuje se da su oni koji najviše govore da nam ne trebaju stranci, da nam ne treba OHR, uglavnom ti zbog kojih stranci i dalje interveniraju na različite načine u BiH.“

Bez obzira na dosadašnje poteškoće, Ahmetović očekuje ukidanje viza i prije Nove godine:

„Nadam se da će sesija u Briselu biti 2. septembra i zadnja negdje 6. ili 7. oktobra, i tada će, vjerujem, biti konačno donešena odluka. Vjerujem da će liberalizacija viznog režima stupiti na snagu prije Nove godine.“

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope
:
BiH veći potrošač energije u Evropi
Politički konsenzus ključan za evrointegracije

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG