Dostupni linkovi

Mediji tvrde da je Janša osumnjičen u aferi "Patria"


Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša jedan je od osumnjičenih u korupcijskoj aferi "Patria" čija je istraga u Sloveniji pred završetkom, tvrde neki slovenski mediji.

Prema navodima portala slovenske televizije, protiv Janše neslužbeno još nije podignuta optužnica nego je kriminalistička policija protiv njega podigla kaznenu prijavu, i to zbog sumnji da je kao predsjednik vlade zlorabio službeni položaj i "nezakonito primao darove".

Janša je za mariborski list "Večer" izjavio da do sada nije primio nikakvu optužnicu vezanu uz taj slučaj.

Ljubljanski tjednik "Mladina" tvrdi međutim u svom novom broju da je istraga u Sloveniji o aferi "Patria", koja se inače vodi i u Austriji i Finskoj, već završena. Kako tvrdi tjednik, istražna sutkinja navodno je napisala i sudu predala prijedlog optužnice koja se odnosi na Janšu, što državno odvjetništvo nije potvrdilo ni opovrglo.

Prema tvrdnjama "Mladine", Janšu u slučaju korupcijske afere "Patria" u istrazi kompromitiraju podaci nađeni u računalu jednog od njegovih nekadašnjih suradnika. Oni navodno svjedoče da je Janša kao predsjednik vlade u vrijeme vođenja pregovora s finskim proizvođačem vojne opreme kod kojega je slovenska vojska naručila oklopna vozila u vrijednosti 278 milijuna eura, znao za dogovor da se dio provizije upotrijebi za financiranje dvaju besplatnih tjednika kojima se pred parlamentarne izbore 2008. godine promovirala njegova Slovenska demokratska stranka.

XS
SM
MD
LG