Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CIA započela novi rat protiv terorizma?Iako je najveća pažnja američke javnosti u kontekstu borbe protiv terorizma usmjerena na Afganistan, američka administracija je u tajnosti započela novi rat usmjeren na dešavanja u Jemenu, ocjenjuju strani analitičari.

Radi se o puno opširnijoj borbi od one u Afganistanu gdje američka vojska izvodi najkrvavije aktivnosti. U ovom ratu se koriste nova sredstva, te ga ne vodi Pentagon koji je sklon konvencionalnim oblicima ratovanja, nego CIA koja sve više postaje paravojna organizacija, mišljenje je pojedinih analitičara.

Američka borba trenutno traje u 12 država, a osim Jemena se iznimno važna borba vodi i u Somaliji. Slične borbe se vode još u nekoliko istočnoafričkih zemalja, te u nekim azijskim državama.

I prije devet godina su CIA-ini agenti prvi došli na teritorij Afganistana te su ondje pripremili teren za vojnu invaziju, a nakon toga su sudjelovali u nekim oružanim akcijama. Nakon dolaska na predsjedničku funkciju Baracka Obame, CIA je ponovo počela provoditi takve aktivnosti.
XS
SM
MD
LG