Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Federacije odobrava otimanje stanova?


Dokumenti suda u Strasbourgu

Premijer Federacije odobrava otimanje stanova?

Pročitao sam danas ovu izjavu premijera Federacije BiH, Mustafe Mujezinovića: "Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili BiH i dajemo onima koji su je napadali, po cijenu bilo čega", rekao je Mujezinović. Premijer Mujezinović je takodjer ocijenio da FBiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u "slučaju Đokić" bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

Izjava je data u povodu presude Suda za ljudska prava u Strazburu u "slučaju Đokić" kojom se nalaže da vlada entiteta isplatu ovom bivšem oficiru JNA 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove, a zbog nemogućnosti da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu.

Mustafa Mujezinovic, Premijer Federacije

Ima najmanje četiri sporne stvari u ovoj izjavi premijera Federacije, a shodno tome i u ponašanju premijera.

Jedna izjava i četiri problema

Prije svega nije vlada ta koja treba da onekome oduzima niti da nekome daje to što je oduzeto. To valjda rade neka druga tijela i sudovi.

Zatim, radi se o otimačini stanova u kojima su stanovali oni koji su bili na suprotnoj strani rata. Ne postoji, hvala bogu, nikakav zakon da se stanovi oduzimaju onima koji su u njima stanovali samo zato što su bili u JNA. Stvar je svačijeg pojedinačnog izbora da li će uopće učestvovati u ratu i na čijoj će strani biti, bez obzira ko se brani, a ko se napada. Ako je to stvar pojedinačnog izbora, a jeste, stvar je države, da svima, bez razlike, osigura ista prava na imovinu. Oduzimanje bilo kome bilo čega samo na osnovu toga što je neko bio na drugoj strani je sa ljudske tačke sramna, a sa političke neprihvatljiva. Ljudskost i moral su za neke druge, božje sudove, politika je ovozemaljska stvar i za nju odgovara premijer.

Treća sporna stvar u izjavi premijera je u tome što se negira odluka evropskog Suda za ljudska prava. Ako se hoće u EU, a svi, pa i premijer Federacije kaže da se hoće, onda se moraju poštivati njegove odluke. Ne može se tražiti da se poštuje jedna odluka kad je to u ¨mom¨ interesu, a ne poštuje druga kad to nije u ¨mom¨interesu.

Četvrta sporna stvar u izjavi je prijetnja da će Federacija doživjeti financijski kolaps ako se na sličan način bude rješavala sudbina drugih, sličnih stanova. "Ovo nije presuda za 60.000 ili 100.000 eura. Ovo je presuda za nekoliko stotina hiljada, možda i miliona eura i za jedan mir onih koji su najviše dali za ovu zemlju", naveo je Mujezinović, u programu BHT1.

Nije tačno gospodine premijeru - to jeste presuda koja se tiče novca i presuda koja se tiče imovine i nema ama baš nikakve veze ni sa politikom, ni sa ratom ni sa mirom onih koji se sada nalaze u tim stanovima. Država može pokloniti stanove borcima, ma koje vjere i nacije oni bili, ali im to država POKLANJA, (ili Federacija u ovom primjeru), ali ne tako što OTIMA od drugih, nego tako što gradi stanove. Koliko se god ko borio za bilo šta nema ama baš nikakvih prava da stiče imovinu time što je otima od drugih.

I još nešto nije tačno – nije tačno da nema novaca. Neka odštetu za otimanje stanova plate oni koji su stanove oteli. Ili oni koji su stanove dodijeljivali ili oni koji u njima stanuju.

Milorad Dodik i Mustafa Mujezinovic

Jedna izjava i jedna riječ

Kada bi se u njegovoj izjavi promijenila samo JEDNA riječ, ta bi izjava glasila ovako: ¨Ne pada nam na pamet da uzimamo od onih koji su branili RS i dajemo onima koji su je napadali, po cijenu bilo čega.¨

Da li ste to htjeli reći gospodine Mujezinoviću? Da svi oni koji su bili u Armiji BiH, a imali su stanove u sadašnjoj RS nemaju pravo na te stanove? Ili, možda, za jedan entitet važi jedno, a za drugi drugo pravilo?

Jednom davno, premijer RS je izjavio da bi rado dodijelio Harisu Silajdžiću najveći order RS kad bi to Silajdžić htio prihvatiti. Milorad Dodik sada na taj spisak može dodati i premijera Federacije BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG