Dostupni linkovi

Antisrpska zavjera


Antisrpska zavjera?

Kada je nedavno State Department objavio ocjenu da je stanje u BiH najozbiljniji evropski rizik i da je glavni uzrok ¨nastojanje zvaničnika Republike Srpske da potkopaju institucije na državnom nivou” i da je to ¨usporilo napore da se unaprijede operativne sposobnosti za borbu protiv terorizma i finansiranja terorizma" – rekacije iz Banjaluke su bile one tipa: to je zavjera protiv Srba. Premijer tamošnjeg entiteta, Milorad Dodik kaže da to "predstavlja nastavak dobro poznate politike: šta god ne valja na Balkanu - optuži Srbe, za sve što ne valja u BiH - okrivi Republiku Srpsku."

Teorije o svjetskim zavjerama protiv Srba se plasiraju javnosti već decenijama iako se čak može tvrditi – posve obrnuto! Koji su glavni dogadjaji u zadnjih 20-ak godina i kako je svijet reagirao, protiv čijih je interesa postupao?

RAT U SFRJ - bilo je posve jasno u svijetu da SFRJ kreće ka ratu. Isto je tako bilo posve jasno da svijet ne želi intervenirati, sve se svelo na jalovu diplomaciju. Tada je u SAD i u Evropi u odstustvu strategije prevladao pristup – bolje tolerirati Miloševića i postići kakav takav dogovor. Dakle, svijet je djelovao U KORIST Srbije, a protiv interesa ostalih.

RAT U BiH - Kada je počeo rat u BiH vlasti u Sarajevu su zatražile, citirajući dokumente UN-a, pravo na odbranu od agresije. Savjet sigurnosti je, shodno istoj logici – bolje mali diktator nego kaos – zabranio uvoz oružja u BiH. JNA je šakom i kapom stavila vojsku i naoružanje na raspolaganje vodjstvu bosanskih Srba, dok se vojska BiH naoružavala posve ilegalno i u neuporedivo malim količinama. To je bilo politika direktno u interesu Miloševića, pa je i ovaj put svijet djelovao U KORIST Srbije, a protiv interesa ostalih.

BANJALUKA - Kada je vojska Hrvatske, zajedno sa vojskom BiH došla na 20 kilometara od Banjaluke, kada se čitav grad već bio spakovao, Milošević je, uplašen da još jedan val izbjeglica ne ugrozi njegovu poziciju, zaprijetio da će dići avijaciju, SAD i Evropa su prihvatili taj ultimatum, Holbrook je izvršio pritisak i natjerao Hrvatsku i BiH da zaustave ofanzivu. Dakle, SAD i Evropa su djelovale U KORIST Srbije, a protiv interesa ostalih.

REPUBLIKA SRPSKA – Pod pritiskom SAD i Evrope, u Dejtonskom sporazumu je definirana RS kao entitet, sa velikim ovlašćenjima, usprkos protivljenju druge dvije strane. ¨Da nisam na to pristao nastavio bi se rat¨rekao mi je u intervjuu Alija Izetbegović. Dakle, i tada je donesena odluka U KORIST srpske strane, a protiv druge dvije.

Warren Christopher, Slobodan Milosevic, Alija Izetbegovic i Franjo Tudjman objavljuju sporazum u Daytonu

KOSOVO – Kada je Srbija nasilno promijenila ustav Kosova, zatim nasilno promijenila predstavnike Kosova u organima federacije, pa Kosovu oduzela svaku autonomiju i bilo kakvu vrstu samostalnog odlučivanja, ponovo je svijet ćutao i nije djelovao. Džabe su bili apeli sa Kosova i van njega. Ćutanje odnosno nedjelovanje je, opet, bilo U INTERESU Srbije, a ne protiv njega. Tek kasnije, kad je Srbija počela sa masovnim protjerivanjem Albanaca NATO je intervenirao.

HAŠKI SUD – je jedino u slučaju Srbije dozvolio da se neki dokumenti, koji su govorili o umiješanosti Srbije u ratu u BiH, ne objavljuju. To je bio zahtjev vodjstva Srbije. Ima onih koji tvrde da je taj uspješni diplomatski potez Beograda u stvari spriječio da Medjunarodni sud pravde donese odluku da je Srbija izvršila agresiju pa je ostala samo na njenoj odgovornosti, a ne i krivicu. Iako nisam posve sigurna da je to tačno, ostaje činjenica da je sud ponovo djelovao U INTERESU Srbije, a ne protiv nje.

Ovih šest činjenica o šest velikih i u mnogočemu odlučujućih odluka svjedoče da se uopće nije radilo niti se radi o zavjeri protiv Srba nego se radilo o odlukama koje su išle u prilog srpskom interesu, onako kako ga je tumačila zvanična Srbija.

Ta se ¨politika¨ da se sve što se nekom ne dopada definira kao zavjera protiv Srba već pretvorila u naviku. Kad neko kaže da je BiH nestabilna radi ponašanja RS, kad neko želi jedinstvenu policiju - svi oni tobože ¨učestvuju¨ u nekoj zavjeri protiv Srba. Kad izvještaj podnosi Visoki predstavnik onda je on, kaže Dodik, "nasjeo onima u svom uredu koji su oduvijek bili protiv Republike Srpske", kad NATO kaže da je za prijem u savez neophodna funkcionalna vlada tada zvaničnici u RS kažu da se "tim zahtjevom NATO isključio iz Bosne"...i tako dalje.

Umjesto, dakle, da se ospore činjenice, da se razgovara argumentima nekome se nalijepi etiketa i nametne rasprava o pogrešnim stvarima.

Ta politika mazanja očiju sopstvenom narodu, putem sopstvenih medija, za posljedicu nema ništa drugo do da ti isti koji govore o vlasti ostaju na vlasti.

Zato sam ubjedjen da je politika koja tvrdi da se vodi neka zavjera protiv Srba u stvari politika protiv srpskog interesa.

XS
SM
MD
LG