Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Mjanmaru 7. novembraPrvi izbori u Mjanmaru za posljednje dvije decenije biće održani 7. novembra, objavila je danas na državnoj televiziji i radiju vojna hunta koja upravlja tom zemljom.

"Višepartijski parlamentarni izbori biće održani u nedjelju, 7. novembra", piše u kratkom saopštenju iz izborne komisije, koja je pozvala političke kandidate da dostave liste kandidata između 16. i 30. avgusta.

Hunta je pred ovu objavu usvojila brojne zakone i akte, koje su pritvorena opoziciona liderka Aung San Su Ći (64) i međunarodna zajednica ocijenili kao nedemokratske i nepravične.

Prema novim zakonima, Su Ći i ostalim političkim zatvorenicima, kojih prema procjenama ima oko 2.000, zabranjeno je učešće na izborima, odnosno svim članovima bilo koje političke partije koji su osuđeni na sudu.

Nacionalna liga za demokratiju Su Ći će, kako je najavljeno, bojkotovati izbore.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, provela je 14 godina u kućnom pritvoru od kako je 1989. smještena u njega. Pritvor Su Ći je produžen do novembra 2010. godine, a sud je u februaru odbio njen zahtjev za puštanje.
XS
SM
MD
LG