Dostupni linkovi

Italijan Bonfigli novi šef sektora za pravosuđe Eulexa


Silvio Bonfigli iz Italije imenovan je za novog šefa sektora za pravosuđe misije Eulex na Kosovu, saopćio je Eulex u četvrtak.

Bonfigli (47), koji se ove sedmice pridružio misiji, 1992. godine postao je javni tužilac, a stekao je iskustvo u borbi protiv korupcije. Prije nego što je pristupio Eulexu, radio je kao pravni ekspert u italijanskoj službi za borbu protiv korupcije i transparentnost, navedeno je u saopćenju.

Tokom italijanskog predsjedanja grupom G-8, Bonfigli je predsjedao ekspertnom grupom za borbu protiv korupcije i bio član italijanske delegacije u grupi država Vijeća Evrope protiv korupcije (GREKO), Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) i radne grupe protiv podmićivanja u Organizaciji za evropsku sigurnost i razvoj (OEBD).

U jesen 2009. godine učestvovao je u projektu Evropske komisije za podršku institucijama za borbu protiv korupcije na Kosovu. Od 2003. do 2007. Bonfigli je radio kao pravni ekspert u oblasti borbe protiv korupcije za OEBD, kao i za Evropsku Komisiju kao ekspert u borbi protiv korupcije, prevare i terorizma, a takođe je učestvovao u misijama EK u Češkoj Republici, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Makedoniji i Slovačkoj. Od 2002. do 2003. godine radio je u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao međunarodni član Visokog sudskog i pravosudnog vijeća za BiH.
XS
SM
MD
LG