Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Italijan Bonfigli novi šef sektora za pravosuđe Eulexa


Silvio Bonfigli iz Italije imenovan je za novog šefa sektora za pravosuđe misije Eulex na Kosovu, saopćio je Eulex u četvrtak.

Bonfigli (47), koji se ove sedmice pridružio misiji, 1992. godine postao je javni tužilac, a stekao je iskustvo u borbi protiv korupcije. Prije nego što je pristupio Eulexu, radio je kao pravni ekspert u italijanskoj službi za borbu protiv korupcije i transparentnost, navedeno je u saopćenju.

Tokom italijanskog predsjedanja grupom G-8, Bonfigli je predsjedao ekspertnom grupom za borbu protiv korupcije i bio član italijanske delegacije u grupi država Vijeća Evrope protiv korupcije (GREKO), Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) i radne grupe protiv podmićivanja u Organizaciji za evropsku sigurnost i razvoj (OEBD).

U jesen 2009. godine učestvovao je u projektu Evropske komisije za podršku institucijama za borbu protiv korupcije na Kosovu. Od 2003. do 2007. Bonfigli je radio kao pravni ekspert u oblasti borbe protiv korupcije za OEBD, kao i za Evropsku Komisiju kao ekspert u borbi protiv korupcije, prevare i terorizma, a takođe je učestvovao u misijama EK u Češkoj Republici, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Makedoniji i Slovačkoj. Od 2002. do 2003. godine radio je u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu kao međunarodni član Visokog sudskog i pravosudnog vijeća za BiH.
XS
SM
MD
LG