Dostupni linkovi

BiH: Do kraja 2010. molba za status kandidata u EU


Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju do kraja 2010. godine predati molbu za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i ustvrdio kako njegova zemlja u tome ima veliku potporu unutar EU.

" Ako se politika EU definira kako se očekuje, stvorit će se pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju za kandidatski status", kazao je Alkalaj kako ga danas citira sarajevsko "Oslobođenje".

On je podsjetio kako EU upravo definira svoju novu politiku prema zapadnom Balkanu koja bi, među ostalim, trebala rezultirati i uvođenjem dužnosti posebnog predstavnika Unije za tu regiju.

Ta nova politika EU prema zapadnom Balkanu trebala bi, po Alkalajevim očekivanjima, biti definirana najkasnije u oktobru.
"BiH bi sve obveze koje ima trebala rješiti do službenog poziva za kandidatski status", objasnio je Alkalaj i podsjetio kako je potrebno najmanje godinu i pol od trenutka podnošenja molbe kako bi takav zahtjev bio i odobren.
BiH trenutačno s EU ima potpisan tek Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojega su do sada ratificirale 24 članice EU, a Alkalaj očekuje brzu ratifikaciju i u parlamentima država koje to još nisu učinile.
XS
SM
MD
LG