Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MPC: Svaka pomoć dobrodošla, nepoznata ideja Tome FileMakedonska pravoslavna crkva -Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) smatra da je dobrodošla svaka pomoć u pregovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali da joj nije poznata ideja beogradskog advokata Tome File o formiranju lobi grupe koja bi pomogla u rešavanju spora o autokefalnosti, rekao je agenciji Beta portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve, vladika Timotej.

Beogradski advokat poreklom iz Makedonije Toma Fila izjavio je juče makedonskoj televiziji Kanal 5 da zajedno sa makedonskim ambasadorom u Srbiji Ljubišom Georgievskim predvodi lobi grupu formiranu u Beogradu čiji je cilj "da vrh SPC popusti i dozvoli autokefalnost MPC-OA".

Fila, koji je i savetnik patrijarha SPC Irineja, smatra da su pregovori između dve crkve jedini način za rešavanje spora.

MPC je 1950-ih godina od SPC u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, da bi 1967. samostalno proglasila autokefalnost.

MPC je tako postala kanonski nepriznata crkva, koju ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom.
XS
SM
MD
LG