Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mia Farrow u ponedjeljak svjedoči na suđenju Tayloru


Poznata glumica Mia Farrow pojavit će se početkom sedmice u Tribunalu u Haagu, koji sudi bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru zbog zločina počinjenih u građanskom ratu u Sijera Leoneu.

"Mia Farrow bi trebalo da se kao svjedok pojavi u haškom sudu u procesu protiv osumnjičenog za ratni zločin Taylora", potvrdili su u Ujedinjenim nacijama.

Poznata glumica će svedočiti u sporu oko "krvavih dijamanata" koje je Naomi Campbell kao poklon primila od Charlesa Taylora, na jednoj večeri koja je 1997. godine održana u kući Nelsona Mandele. To bi trebalo da bude dokaz da je bivši diktator trgovao "krvavim dijamantima" i tim parama naoružavao pobunjenike u Sijera Leoneu. Tada je ubijeno pola miliona ljudi, dok je 4,5 miliona bilo prisiljeno da napusti svoje domove.

Naomi je s početka negirala da je dobila taj poklon od diktatora. Ove sedmice u Haagu je objasnila kako je ranije negirala da je dobila dijamante jer se plašila za svoju porodicu, pošto je Taylor, kako je kazala, "neko za koga sam na internetu čitala da je navodno ubio na hiljade ljudi".
XS
SM
MD
LG