Dostupni linkovi

Rusija optužila SAD za kršenje sporazuma o naoružanju


Rusija je u subotu optužila Sjedinjene Države da su prekršile obaveze o neširenju oružja za masovno uništenje, kao i druge sporazume o naoružanju, što je znak zatezanja odnosa između dviju velesila.

Do ove optužbe dolazi nakon što je Odbor za vanjsku politiku američkog Senata ove sedmice odgodio glasanje o ratifikaciji sporazuma o kontroli naoružanja između SAD-a i Rusije do polovine septembra, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je na svom websiteu da su SAD prekršile nekoliko sporazuma vezanih za naoružanje, među kojima i Sporazum o strateškom smanjenju oružja START 1, kao i sporazum o konvencionalnom naoružanju.

"Za vrijeme START-a 1, SAD nisu raspršile brige Rusije oko toga kako se taj sporazum ispunjava", navodi ministarstvo, citirajući dugačak niz neregularnosti, među kojima i propust SAD-a da informira o probama balističkih raketa.

Rusija je također optužila SAD da sprečavaju međunarodno nadziranje američkog poštovanja Konvencije o biološkom i toksičnom oružju.

Rusko ministarstvo je još navelo da su tajne informacije iz američke nuklearne laboratorije u Los Alamosu završile 2006. godine u rukama narkodilera.
XS
SM
MD
LG