Dostupni linkovi

Bosanski imigrant u SAD tvrdi da nije kriv za terorizam


Bosanski imigrant u SAD Adis Medunjanin, optužen da je kovao zavjeru da napadne sistem podzemne željeznice u Njujorku, izjasnio se u petak tokom kratkog pojavljivanja pred federalnim sudom da nije kriv.

Još nije određen datum početka suđenja Medunjaninu koji je uhapšen početkom godine, a njegovi advokati su najavili da će se boriti protiv optužbi.

Medunjanin (26) se i ranije izjasnio da nije kriv po optužbama koje ga terete da je zajedno sa dva bivša školska druga porijeklom iz Avganistana - Nadžibulahom Zazijem i Zareinom Ahmedžajem - namjeravao da izvede tri koordinirana samoubilačka napada na stanicu podzemne željeznice na Menhetnu.

I Zazi i Ahmedžaj su prilikom izjašnjavanja o krivici priznali da su željeli da se osvete zbog 'američke agresije na arapski svijet' i tako postanu mučenici.

Istražitelji su u međuvremenu preinačili optužnicu protiv Medunjanina, jer su došli do saznanja da je zavjera tri bivša školska druga uključivala i visoko rangiranog operativca Al Kaide - Admana Šukridžumaha. Medunjanin je novom optužnicom optužen i za povezanost sa Al Kaidom.

Tužioci tvrde da je Šukridžumah regrutovao 2008. ta tri mladića, koji su bili obučavani u jednom plemenskom regionu u Pakistanu, pod kontrolom ekstremista.

Kako navodi agencija AP, Šukridžumah je šef globalnih operacija Al Kaide.
XS
SM
MD
LG