Dostupni linkovi

Rusija: Požari ne jenjavaju, raste broj žrtava


Čovek pokušava da zaustavi požar u šumi, blizu sela Dolginino, 4. avgust 2010
Čovek pokušava da zaustavi požar u šumi, blizu sela Dolginino, 4. avgust 2010
U požarima koji haraju Rusijom poginulo je, prema najnovijim podacima, 50 osoba, saopštilo je ministarstvo za vanredne situacije.

U poslednja 24 sata, kako je navedeno, pojavila su se 374 nova požara, a ugašeno je 254, tako da u zemlji trenutno gori na 589 lokacija, ukupne površine od gotovo 196.000 hektara. U gašenju požara učestvuje oko 162.000 ljudi.

Ministarstvo je saopštilo da je najsloženija situacija u Njižegarodskoj oblasti, u okolini Sarova, gde je veliki požar pretio ruskom federalnom nukleranom centru eksperimentalne fizike.

Za gašenje tog požara su dovedene dodatne snage, upotrebljeni su i helikopteri, četiri aviona za gašenje požara, kao i roboti. Ministarstvo tvrdi da je sada situacija tamo stabilna.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost saopšteno je da su sve radioaktivne materije iz tog centra sklonjene i da ne postoji pretnja od nuklearne eksplozije ili radijacije.

Zbog požara u Njižegarodskoj oblasti, tužilaštvo je podiglo i prve krivične prijave protiv odgovornih lica za nemar, koji je imao za posledicu mnogobrojne žrtve.
Moskovljanka nosi masku kako bi se zaštitila od dima koji se danima nadvija nad prestonicom Rusije, 4. avgust 2010


Ruski predsednik Dimitrij Medvedev smenio je nekoliko visokih oficira, koje smatra odgovornim za uništavanje mornaričke baze. On je prekinuo godišnji odmor i vratio se u Moskvu, čiji su delovi obavijeni dimom koji se širi.

“Ono što smo ustanovili pokazuje da to što se dogodilo na bazi jeste prouzrokovano zanemarivanjem i nehatom u obavljanju dužnosti. Nužno nije preduzeto u trenucima kada je postalo nemoguće lokalizovati vatrenu stihiju, u vreme dok se umerno širila, a u bazi nije bilo komandanata”, rekao je Medvedev.

Pomoć iz inostranstva

Moskva je skoro 24 sata bila obavijena gustim dimom i smogom zbog požara u Podmoskovlju, ali je situacija u četvrtak ujutro bila bolja pošto je vetar
rasterao smog. Ipak, kako prenose mediji, u pojedinim delovima grada još se oseća miris dima.

Ekološke službe su saopštile da je nivo štetnih materija u vazduhu u sredu uveče bio tri puta veći od dozvoljenog, ali da je sada u normali.

Više zemalja uputilo je pomoć Rusiji u gašenju požara. Italija je poslala dva aviona Kanader (Canadair), koja će gasiti požare u Moskovskoj oblasti gde je
uvedeno vanredno stanje.

Iz Ukrajine danas treba da stignu dve vatrogasne brigade u Voronježsku oblast. Tamo požare već gase dva ukrajinska aviona An-32.

U Njižegarodskoj oblasti, požare gase dva aviona Iljušin-76 iz Jermenije, a očekuje se da stignu i dva helikoptera iz Azerbejdžana, koji će pomagati u Lipeckoj oblasti.

Spremnost da pomognu iskazali su i Kazahstan, Nemačka, Bugarska i Poljska, navedeno je u ruskom Ministarstvu za vanredne situacije.

****
Mogao bi vas interesovati i tekst:
The Times: Godina meteoroloških ekstrema
XS
SM
MD
LG