Dostupni linkovi

Jeremić: Dijalog o Kosovu početi što pre


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da je Srbija privržena saradnji sa Prištinom i međunarodnom zajednicom radi nalaženja rešenja za Kosovo kroz miroljubiv dijalog koji "treba da počne što je moguće pre", prenosi Beta.

Jeremić je kazao da je Srbija privržena saradnji sa Prištinom i međunarodnom zajednicom radi nalaženja obostrani prihvatljivog rešenja za sva otvorenih pitanja kroz miroljubiv dijalog.

"Verujem da treba početi sto je pre moguće. Što pre to učinimo, manje su šanse da će rešenje biti takvo da ne odgovara nikome, a najmanje Srbiji, a to je zamrzavanje na dugi rok nerešenog stanja Kosova", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je kazao da Srbija ni pod kakvim okolnostima neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će nastaviti da koristi "sva diplomatska sredstva koja su na raspolaganju suverenoj državi da se suprotstavi pokušaju nasilne izmene granica u mirnodopsko vreme".

Prema rečima ministra, Srbija "ne traži konfrontaciju ni sa kim" ali isto tako nema sumnje - "nećemo odustati i jednostavno otići".

Jeremić je kazao da je Međunarodni sud pravde jasno potvrdio da Kosovo ostaje pod prelaznom upravom UN, i da Rezolucija 1244 i UNMIK-ov Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu ostaju na snazi i u primeni.

"Stoga je očigledno da je pokrajina i dalje teritorija pod međunarodnim režimom koji je odredio Savet bezbednosti. Ništa što sadrži savetodavno misljenje MSP-a ne menja osnovne parametre postavljene Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN čija centralna i vodeća uloga u konačnom rešenju pitanja Kosova ostaje najviša", kazao je on, navodi Beta.
XS
SM
MD
LG