Dostupni linkovi

AI: Zaustaviti rušenje romskih naselja u Beogradu


Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti intenešenel pozvala je danas vlasti Beograda da zaustave planirano rušenje romskih naselja.

U izveštaju Amnestija potseća se da u naselju Vidikovac u divljim naseljima živi najmanje 70 romskih porodica, koji su se tu nastanile pošto su bile primorane da odu iz drugih delova Beograda.

Amnesti internešnel u izveštaju objavljnom na sajtu te organizacije upozorava da bi ponovnim iseljavanjem ti ljudi mogli da postanu beskućnici.

"Vlasti još nisu našle dugoročno rešenje za Rome koji, posle stalnog uništavanja njihovih kuća, žive u konstantnom strahu da će biti iseljeni bez upozorenja", navodi u izveštaju Šan Džons, stručnjak Amnesti intenešenela za Srbiju.

Podseća se da prema međunarodnom pravu, iseljavanje može biti sprovedeno samo kada se iscrpu sve druge mogućnosti i dodaje da Grad Beograd u ovom slučaju nije ponudio nikakav alternativni smeštaj, niti kompenzaciju.

U izveštaju se navodi da se 35 romskih porodica u aprilu preselilo na Vidikovac pošto su njihove kuće u drugom delu grada uništene, a da im prethodno nije ponuđen alternativni smeštaj. Kasnije je na Vidikovac došlo još 20 porodica koji nikada nisu dobili pomoć u hrani koja im je obećana.
XS
SM
MD
LG