Dostupni linkovi

Tolson: Lista Foreign Policyja dosta pouzdana


Tolson: Lista Foreign Policyja dosta pouzdana

Glavnog urednika Radija Slobodna Evropa u Pragu, Jaya Tolsona pitamo koliko je relevantna lista magazina Foreign Policy.

Tolson: Mislim da je to dosta pouzdan izvor, toliko koliko su liste tog tipa i procjene stabilnosti inače pouzdane. Sam magazin Foreign Policy je respektabilna publikacija koja se bavi spoljnom politikom. List je počeo kao akademska publikacija da bi 1996. vlasnik postavio na njeno čelo venecuelanskog ekonomistu i novinara Mosesa Naima s ciljem da to bude publikacija namijenjena široj publici, a ne samo akademskim krugovima. Znači da govorimo o popularnoj publikaciji, ali i o magazinu koji ima povjerenje publike.

RSE: Da li to treba da znači da upozorenje oko prijetnje stabilnosti BiH treba ozbiljno shvatiti?

Tolson: Da, svakako. Ta rang lista ne donosi ništa posebno novo, bivši američki direktor CIA-e Danis Blair je prije nekoliko mjeseci rekao nešto slično, da je Zapadni Balkan potencijalno veliki izvor nestabilnosti u Evropi. Prema tome ova lista magazina Foreign Policy nije neko otkriće. Liste su najčešće sredstvo da se na neki upečatljiv način skrene pažnja na činjenice i svaku listu treba uzeti sa zrnom soli. Ali uredništvo magazina Foreign Policy je sada u rukama Susan Glaser, ona je bivši dopisnik Washington Posta iz Moskve i ugledna spoljnopolitička novinarka tako da ja smatram da je to pouzdana i respektabilna publikacija.

XS
SM
MD
LG