Dostupni linkovi

U sukobima kurdskih pobunjenika i turskih snaga 4 žrtveTurski policajac i trojica pobunjenika ubijeni su kada su kurdski separatisti napali policijsku stanicu u jugoistočnoj Turskoj iz bacača raketa i automatskog oružja, saopštili su izvori iz snaga bezbjednosti.

Napad u ponedjeljak kasno navečer pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), u kojem je ubijen pripadnik specijalnih snaga, izazvao je kopnenu i zračnu operaciju u pokrajini Sirt u kojoj su ubijena tri militanta, prenosi Rojters.

PKK-a je pojačao napade na vojne ciljeve na jugoistoku Turske nakon što je opozvao jednostrano primirje početkom juna. Stotinjak vojnika poginulo je do sada u sukobima u ovoj godini.

Nasilje je dovelo do porasta napetosti u zemlji i pojavili su se etnički sukobi između Turaka i Kurda.

Nasilje se također smatra testom političke sposobnosti vlade stranke premijera Redžepa Tajipa (Recepa Tayyipa) Erdogana uoči parlamentarnih izbora zakazanih za iduću godinu.

Policija je u utorak uhapsila 15 osoba zbog sumnji u povezanost s napadom, javila je državna novinska agencija Anadolija pozivajući se na riječi guvernera Siirta, Muse Colaka.
XS
SM
MD
LG