Dostupni linkovi

U Irskoj eksplodirala autobomba, nema poginulihAutobomba eksplodirala je ispred policijske stanice u Deriju, drugom gradu po veličini u Sjevernoj Irskoj.Policija je objavila da su dvojica naoružanih muškaraca oteli vozača taksija, u taksi postavili bombu i naredili mu da je isporuči do mete u centar grada gdje je eksplodirala.

Taksist je to učinio, ali je prije same eksplozije uspio telefonom upozoriti policiju. U napadu nema povrijeđenih, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Za napad se sumnjiče odmetnute frakcije IRA-e koje se zauzimaju za nastavak borbe za ujedinjenje Irske uprkos sporazumu o podjeli vlasti između protestantske i katoličke zajednice u Sjevernoj Irskoj. Tim je sporazumom postignutim 1998. godine uglavnom zaustavljeno sektaško nasilje u toj britanskoj pokrajini.

Gradonačelnik Kolm Istvud je rekao da je bombaški napad "moralno pogrešan i posve besmislen", te da je upozorenje koje je policija primila došlo toliko kasno da nijesu stigli evakuisati zonu napada.

Moglo je biti mnogo poginulih; sretni smo što danas o tome ne govorimo. Šta oni koji to rade misle da će postići? Misle li da će dobiti ujedinjenu Irsku ubijajući starije osobe i mlade?, reako je gradonačelnik.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG