Dostupni linkovi

Rusija: Deset mrtvih u dvije rudarske nesreće


Deset rudara je poginulo i sedam ostalo zarobljeno pod zemljom u eksploziji plina u kineskom rudniku uglja u utorak, samo nekoliko sati nakon što je zbog curenja plina u drugom rudniku poginulo rudara, javili su državni mediji.

Eksplozija plina desila se oko 9.30 sati u južnoj pokrajini Guzhou, javila je državna novinska agencija Xinhua. U vijesti nije bilo nikakvih drugih detalja, prenosi AP.

Novinska agencija javila je ranije u utorak da je devet rudara poginulo i sedam ostalo zarobljeno pod zemljom u curenju plina u ponedjeljak kasno navečer u rudniku uglja Sanyuandong u gradu Dengfengu u centralnoj pokrajini Henan.

Od 127 rudara koliko ih je radilo pod zemljom u vrijeme nesreće, 111 je pobjeglo neozlijeđeno, sudeći po zvaničniku u kompaniji Zhengzhou Coal Industry Co. Ltd., koja upravlja rudnikom Sanyuandong. Kompanija nije bila dostupna putem telefona.

Na pozive upravnom birou rudnika i propagandnom uredu Komunističke partije u pokrajinskoj prijestonici Zhengzhou, koja nadzire Dengfeng, nije bilo odgovora.

Kineska rudarska industrija najpogibeljnija je na svijetu, a u nesrećama širom te zemlje u prošloj godini je poginulo više od 2.600 rudara.

Tokom vikenda, 24 rudara ostala su zarobljena pod zemljom u poplavljenom rudniku u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Heilongjiang, dok je u eksploziji u radničkoj spavaonici kod drugog rudnika u gradu Linfen u sjevernoj pokrajini Shanxi poginulo još 17 rudara.
XS
SM
MD
LG