Dostupni linkovi

Fidel Kastro predstavio memoare



Vođa kubanske revolucije Fidel Kastro predstavio je svoju novu knjigu, memoare sa detaljnim opisima velike vojne pobede koja ga je dovela na vlast prije 51 godinu.

Knjiga nazvana "Strateška pobjeda" predstavljena je sinoć u Kongresnom centru u Havani.

Državna televizija emitovala je snimke 83-godišnjeg Kastra, zajedno sa njegovim dugogodišnjim zvaničnim biografom Kaćuškom Blanko, kako čita i govori pred auditorijumom u kome su između ostalih bili i saborci i drugi lideri Kubanske revolucije - Giljermo Garsija i Ramiro Valdes i ideolog Komunističke partije Armando Hart.

Kastro je govorio i čitao djelove knjige od 900 strana više od jednog sata. Knjiga predstavlja "mini autobiografiju" u kojoj Fidel Kastro objasnjava zašto je on, sin bogatog zemoljopsjednika španskog porijekla, postao marksistički revolucionar.

Kastro je rekao da je iznenađen što je knjiga tako brzo objavljena, svega nekoliko sedmica pošto je napisao. Od kraja jula 2006. godine, Kastro nije na čelu države.

Nakon opsežne operacije na stomaku, on je mjesto šefa države prepustio bratu Raulu, ali je zadržao položaj generalnog sekretara Komunističke partije.

Ipak, prisutan je u javnosti, u martu 2007. počeo je da u zvaničnoj kubanskoj štampi objavljuje tekstove o aktuelnim svjetskim pitanjima, uz nekoliko diskretnih javnih pojavljivanja.

Od prošlog mjeseca, "komandant" Fidel, koji tvrdi da se kompletno oporavio, imako je čak osam javnih pojavljivanja koja su sva bila pažljivo medijski praćena i na kojima je govorio o svjetkim problemima i kritikovao poluvjekovnog neprijatelja - američko "casrtvo".

Fidel Kastro će 13. avgusta proslaviti 84. rođendan.
XS
SM
MD
LG