Dostupni linkovi

Tadić pozavo mještane Jabuke na toleranciju


Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je danas u Jabuci kod Pančeva, gdje su nedavno održavani antiromski protesti, da to mjesto mora biti primjer multietičnosti, a ne jabuka razdora među građanima različitog etničkog porijekla.

Tadić je sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem u Jabuci prisustvovao obilježavanju seoske slave Svetog Ilije, gdje je pozvao građane na toleranciju i rekao da je sa ombudsmanom došao da zaštiti sve građane, nezavisno od nacionalne pripadnosti.

Prije dva mjeseca u Jabuci su izbile antiromske demonstracije čiji je povod bio ubistvo jednog maloljetnog stanovnika mjesta za koje je osumnjičen njegov sugarađanin romskog porijekla.

"Ne smemo da zaboravimo nasilje koje se dogodilo i uvjek moramo da njegujemo sećanje na dječaka koji je izgubio život. Istovremeno ne smijemo da dozvolimo ni po koju cijenu novo nasilje. Samo na taj način možemo i u Jabuci i u Srbiji da gradimo bolje odnose među ljudima, stabilnost i razvoj", poručio je Tadić.

On je rekao meštanima da nastave da rade na dijalogu kako bi postigli mir i toleranciju i postali primer multietničke sredine.
XS
SM
MD
LG