Dostupni linkovi

EU upozorava Albaniju da riješi političku krizu


Predsedavajući Evropske Unije, Belgija apelovala je na Tiranu da hitno reši politički krizu u zemlji, kako bi otvorila put za brže integracione procese sa Evropom.

Belgijski ministar spoljnih poslova Stiven Veneker je upozorio Tiranu da "nema integracija Albanije sa EU bez prethodniog rešenja krize", prenose mediji u Tirani.

Albanija se skoro godinu dana suočava sa dubokom političkom krizom, pošto vodeća opoziciona Socijalistička partija tvrdi da je Demokratska stranka premijera Saljija Beriše došla na vlast izbornim prevarama.

Pod pritiskom Evropskog parlamenta i EU, u Tirani su su prošlog mjeseca održani pregovori dvije vodeće stranke, ali bez uspjeha. Pošto dvije strane zasad ne pokazuju spremnost na ustupke, taj spor bi mogao da se nađe pred Venecijanskom komisijom, ili specijalnim parlamentarnim komitetom.

Socijalisti imaju 65 od ukupno 140 poslanika u nacionalnoj skupštini i dosad su bojkotovali rad parlamenta, zbog čega nijesu mogli da se usvoje neki reformski zakoni. U maju su održane masovne demomonstracije i višednevni štrajk glađu u Tirani i prvaci te stranke najavljuju nove proteste.

U Evropskom parlamentu, u kome je nedavno usvojena posebna rezolucija o političkoj krizi u Albaniji, upozorovaju Tiranu da ukoliko ne preseče sadašnju političku krizu može ozbiljno da ugrozi približavanje EU i najavljeno ukidanje viza za njene građane.
XS
SM
MD
LG