Dostupni linkovi

Popovi, topovi, lopovi


Kuda ide ovaj vlak?
Kuda ide ovaj vlak?

Popovi, topovi, lopovi

Kako je ono pjevao Djordje Balašević? Prvo su došli popovi, pa topovi pa lopovi. Najprije su nas popovi (i političari) nagovorili na rat i onda su nas popovi poskropili, pa su dosli topovi da nas podjele i uniste I dan ma kažu kako mrzimo jedni druge previše, a onda su došli lopovi da pokradu ono što je od nas ostalo. I u ratu se nisu mrzili samo ovi poslednji – lopovi.

Kad su podijeli, pokrali i poškropili, kad više ništa nije ostalo, topovi su prestali jer se više nije imalo na šta pucati, popovi su počeli zajednicki moliti, a politicari propovijedati mir (onaj isti koji su uništili) dok su lopovi zauzeli mjesta u vlasti i u sjeni.

Sad nijednima ne trebaju ratovi nego hoće da se bave biznisom sa bogatstvom koje su stekli na brzinu i preko naših ledja.

I, evo nas sad, opet na pocetku. Granice su prešli najprije kriminalci (nikad to nisu ni prestajali, onda su krenuli lopovi (prvo stidljivo pa sve otvorenije), a evo u zadnje vrijeme i popova (političara) kako siju oko nas med i mlijeko.

Čim je pamet sišla iz vruće glave do praznih stomaka – shvatilo se da svi zaostaju, da se svi zadužuju da ne mogu naprijed ako ne idu zajedno pa se brzo propagiraju zajednički projekti. Vec dajemo jedni drugima po 12 bodova na takmičenju za pjesmu Evrovizije, već igramo vaterpolo i košarku zajedno, predsjednici Srbije i Hrvatske zdušno podržavaju regionalnu ligu u nogometu i fudbalu, a izleda da ćemo ubrzo putovati jedni drugima samo sa osobim i ličnim kartama.

Predstavnici Hrvatske, Slovenije i Srbije nakon dogovora o zajedniškom poduzeću

Sad je objavljeno da će tri države osnovati JEDNO, zajedničko poduzece za željeznicu. Glavni cilj je učiniti Koridor 10, koji od Nemačke preko Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije ide ka Turskoj konkurentnijim od Koridora 4, koji ide preko Mađarske te zaobilazi bivšu Jugoslaviju. Put se želi skratiti sa 60 na 40 sati, svaka zemlja očekuje dobit od 50 milijuna eura. Dakle, ili će te gospodo imati JEDNU željeznicu ili će vas Evropa ZAOBIĆI.

Tako su utihnuli topovi, popovi sada pričaju neku drugu priču, lopovi su ostali i obukli kravate i odijela.

Ima li neko ko pita što smo onda ratovali ako ćemo opet zajedno? Ne pitajte ‘ opet ćemo ako to zatreba lopovima, eto onda i popova i topova

XS
SM
MD
LG