Dostupni linkovi

Rusija očekuje sjednicu Savjeta bezbjednosti o Kosovu 3. avgusta



Rusija, koja od 1. avgusta preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, očekuje da će sjednica Savjeta posvećena Kosovu biti održana 3. avgusta, rečeno je danas agenciji Beta u ruskim diplomatskim izvorima.

Ti izvori su rekli da predstavnik Rusije u UN u ponedeljak nastavlja konsultacije sa članicama SB UN oko termina održavanja sjednice.Rusija je, prema tim izvorima, zainteresovana da se sjednica održi što prije.

Zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova potvrdio je agenciji Beta da se Rusija zalaže da sjednica bude održana 3. avgusta.

Ruski MIP je saopštio 22. jula, nakon odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu, da je stav Moskve ostao nepromenjen i da ne namjerava da prizna nezavisnost Kosova.

Saopšteno je da je rješenje kosovskog problema moguće jedino putem nastavka pregovora zainteresovanih strana na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Učešće na sjednici Savjeta bezbednosti UN 3. avgusta u Njujorku najavio je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. A u Prištini je saopšteno da na toj sednici namjerava da učestvuje i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Raspored sjednica Savjeta bezbednosti UN za avgust u sjedištvu svjetske organizacije još nije zvanično objavljen.
XS
SM
MD
LG