Dostupni linkovi

Kušner: Kosovom završen raspad bivše JugoslavijeMinistar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je uvjeren da savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o Kosovu doprinosi stabilnosti regiona i smatra da je ovim završeno cijepanje Jugoslavije i da drugi regioni, poput Republike Srpske, ne mogu iz odluke suda da izvlače slične zaključke.

"Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, sporazumi iz Dejtona i Pariza eksplicitno isključuju bilo kakvu mogućnost secesije. Ovi sporazumi obavezuju sve građane i političare BiH, kao, uostalom, i Srbije i Hrvatske, i predsjednik Boris Tadić je o tom pitanju iznio veoma jasne stavove koji imaju moju punu podršku", rekao je Kušner za "Večernje novosti".

Kušner je ocijenio da savjetodavno mišljenje MSP-a nije pobjeda jednih nad drugima, te poručio da se sada treba okrenuti budućnosti i ponudio podršku Francuske u evropskim integracijama, naglašavajući da Beogradu u procesu približavanja EU nije postavljen uslov priznanje Prištine.

On je naveo da će Francuska, zemlja osnivač te unije, nastaviti da čini sve da "olakša dijalog između Srbije i Kosova" i omogući im napredak ka evropskoj budućnosti, ističući da je nezamislivo da dvije zemlje pristupe EU a da prije toga nijesu riješile nesporazume.
XS
SM
MD
LG