Dostupni linkovi

B92:I EU podnosi rezoluciju o Kosovu, Jeremić razgovarao sa Ki Munom


Evropska unija podneće Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija svoj prijedlog rezolucije o Kosovu oko koje će pokušati da okupi svih 27 članica, saznaje B92.

Velika Britanija oštro kritikuje Beograd zbog podnošenja prijedloga rezolucije prije nego što je taj tekst usaglašen sa Briselom, a ambasador Vordsvort upozorava na moguće probleme u nastavku evropskih integracija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarali su danas u Njujorku o nacrtu rezolucije, koji je Srbija u srijedu predala Generalnoj skupštini UN.

Vuk Jeremić preneo je Banu poziciju Srbije nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

"Posvećeni smo traženju kompromisnog rešenja za Kosovo i smatramo da se do njega može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore, a ne jednostranim koracima”, rekao je Jeremić nakon susreta.

On je napomenuo da Srbija traži podršku UN za traženje kompromisa pregovorima, što se vidi kroz sadržaj rezolucije koju je podnijela Generalnoj skupštini UN, a koja će se na dnevnom redu u septembru.

"Biće izuzetno teško pod novonastalim okolnostima ostvariti većinu u Generalnoj skupštini UN, ali učinićemo sve da to postignemo. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji pokrajine”, kazao je Jeremić.

On je, takođe, uputio apel Ujedinjenim nacijama da ostanu blisko angažovane na tom pitanju, jer potrebna bliska saradnja svih međunarodnih činilaca.

Jeremić će se u Njujorku sastati sa ambasadorima zemalja za koje se smatra da su blizu priznanja nezavisnosti Kosova, a kojima su izaslanici predsjednika Srbije Borisa Tadića predali pismo u kome se traži da ne priznaju nezavisnost.

A kako agencija Tanjug saznaje u Njujorku, vlasti u Prištini su svim članicama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova uputile pismo u kome traže priznanje
XS
SM
MD
LG