Dostupni linkovi

U Inu stigla inspekcija: 300 Mađara radi na crno?


Državni inspektorat Hrvatske potvrdio je kako će provjeriti poslovanje hrvatske naftne kompanije Ine te istražiti radi li u njoj tristotinjak Mađara, koji navodno nemaju ni radnu ni boravišnu dozvolu.

Na ilegalan rad Mađara u Ini u utorak je upozorio predsjednik saborskog Odbora za finansije Goran Marić.

"Naši će inspektori rada sprovesti redoviti nadzor.Tokom toga ne mogu govoriti o mogućim nepravilnostima u radu Ine te proceduri nadzora - objasnio je Kruno Kovačević, glavni državni inspektor, te dodao kako će Ina u slučaju da se Marićeve optužbe pokažu istinitima biti kažnjena s oko milion kuna.

U utorak su također objavljena i imena sedam osoba koje će pred saborskim istražnim povjerenstvom svjedočiti o privatizaciji Ine. Među njima su ministar finansija Ivan Šuker, Slavko Linić te Ljubo Jurčić. Pitanje je hoće li na svjedočenje doći i nekadašnji premijer Ivo Sanader kao i ostali pozvani.

Jurčić, koji je 2003. godine kao ministar gospodarstva potpisao ugovor o prodaji Ine, odbacio je špekulacije da je tada MOL dobio i većinska prava. Što se tiče, spornog dokapitalizovanja sarajevskog Energopetrola, Jurčić ističe da je MOL tako želio vratiti svoju investiciju od 505 miliona dolara potrošenu na kupovinu Ine.

Povjerenstvo se pitalo i zašto hrvatska strana nije dobila svu dokumentaciju o kupnji i investicijama ukoliko je i ona transparentno odlučivala o daljnjim strateškim potezima.Na takva i slična pitanja odgovorit će kako ih hrvatski mediji zovu "sedam veličanstvenih" koji će se na svjedočenju pred povjerenstvom naći od 13. septembra.
XS
SM
MD
LG