Dostupni linkovi

Karzai: Imaju li saveznici volje napasti talibane u Pakistanu?



Avganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da zapadni saveznici imaju mogućnosti napasti talibanske baze u Pakistanu, ali je doveo u pitanje njihovu želju da to učine.

"Rat protiv terorizma ne vodi se u selima i kućama u Afganistanu. On se vodi na izvorima finaciranja i obuke terorista, a oni se nalaze izvan Afganistana", rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji u Kabulu.

"Pitanje je ima li Avganistan sposobnosti za takvu borbu. Naši saveznici sigurno imaju, ali nameće se pitanje zašto ništa ne poduzimaju", rekao je avganistanski predsjednik, odgovarajući na upit o desecima hiljadama tajnih dokumenta koje je organizacija Vikilikis nedavno objavila na internetu i koji upućuju na to da pakistanska obavještajna služba surađuje s talibanima Amerikancima iza leđa.

Samu objavu dokumenata Karzai je nazvao "neodgovornom i šokantnom", posebno jer se u njima navode imena i podaci koji bi mogli ugroziti živote i sigurnost u Avganistanu.

U utorak je avganistansko nacionalno sigurnosno vijeće u svojoj prvoj reakciji na objavu dokumenata saopštilo da su Amerikanci propustili obračunati se s pokroviteljima i podržavaocima terorizma.
XS
SM
MD
LG