Dostupni linkovi

Poziv Tadiću da ne potpiše zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije


Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Srbije Zorana Marković pozvala je predsjednika Borisa Tadića da ne potpiše izmijenjeni zakon o toj agenciji.

Ona je navela da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".Marković je rekla da su izmjene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojima se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primjenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Ako predsjednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je Marković. Dodala je da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korpucije.
XS
SM
MD
LG