Dostupni linkovi

Nova naftna mrlja u SAD-u


Nakon rekordne nafte mrlje u Meksičkom zaljevu, u SAD-u je u utorak zabilježen novi ekološki incident, s izlijevanjem oko četiri milijuna litara nafte u rijeku Kalamazoo, u saveznoj državi Michigan.

U ponedjeljak je došlo do istjecanja nafte iz naftovoda tvrtke Enbridge Energy Partners u okrugu Kalamazoo, koja se izlila u potok Talmadge, pritoku rijeke Kalamazoo. Prema izvješćima lokalnih medija, policija, vatrogasci i spasilačke ekipe su pokušale sve da zaustave istjecanje nafte, zatvoren je naftovod, no ipak se velika količina izlila u rijeku.

Riječ je o naftovodu koji povezuje Michigan, Indianu i pokrajinu Ontario, u Kanadi. Lokalne vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju rekreativne aktivnosti na rijeci Kalamazoo, koja utiče u jezero Michigan, drugo najveće u sustavu Velikih jezera.

Mrlja bi do nedjelje trebala stići do Michigana, na čijim obalama živi 12 milijuna ljudi, a vlasti se nadaju da će prije toga uspjeti očistiti najveći dio nafte.

U međuvremenu se u Meksičkom zaljevu u utorak dogodio još jedan incident u kojem je nafta završila u moru, kada je brod udario u platformu naftne bušotine u zaljevu Barataria u Louisiani.

U srijedu će biti 100 dana otkako je počelo curenje nafte na bušotini Deepwater Horizon korporacije BP, 80 km ispred obale Louisiane.
XS
SM
MD
LG